Kanada kallar!

Jakt på Taiga'en

Låt oss säga det med detsamma. Jag är mycket begeistrad för jakten i Afrika, i Asien och runt om i Europa. MEN…. Det är dock ett ställe på jordklotet som alltid får första prioritet, nämligen Taigan. Den gigantiska nordliga barrskogen, som i stort sätt sträcker sig i ett bälte hela vägen runt om det norra halvklotet, strax under trädgränsen, från Skandinaviens västkust, över Rysslands Uralberg och vidare genom Sibirien, norra Kina, Mongoliet och Japan, tar sedan ett språng över Stilla havet och fortsätter i Alaska, Kanada och det nordligaste USA. Vi ska gå långt tillbaka i historien då Danmark och Nordeuropa också var en del av Taigan och vi ska i dag  inte långt upp i Sverige innan den nordiska barrskogen börjar ta form.

Kanske är det bara därför denna skog verkar så tilldragande på oss nordeuropéer, nämligen att vi som art är evolutionärt utvecklade av och till Taigan genom tusentals år. Vi förstår den bättre än vi gör med andra delar av världen och vi längtar till den och dess äventyr.

Möjligheternas land

Som nämnts sträcker Taigan sig över många länder, men ett land i synnerhet då nästan hela landet är täckt av Taigan, nämligen Kanada….. Samtidigt finns det också i Kanada ett flertal viltarter som lever i Taigan och faktiskt fler än i något annat land som täcks av Taigaskogen. Samtidigt har Kanada sedan länge haft en ytterst disciplinerad viltförvaltning, som gör jakten tillgänglig och samtidigt tillåter viltbeståndet att öka. Många länder i världen kunde gott lära något av hur viltet förvaltas i Kanada och i övrigt också i norra USA.

I dag kan det i Kanada jagas brunbjörn, svartbjörn, isbjörn, puma, lo, vitsvanshjort, blacktail, sitka, Wapiti, älg, Big Horn sheep, Stone sheep, snöget, varg, myskoxe, vildren, skogsbison och präriebison för att endast nämna några av storviltsarterna och därtill kommer naturligtvis allt småviltet, bl.a. kalkoner och något av världens bästa gåsjakt. Det finns således möjligheter nog att välja mellan!

Äkta jakt, äkta upplevelser

Att jaga i Kanada är ganska enkelt en upplevelse man som naturmänniska måste och skall unna sig själv minst en gång i livet. Som nämnt är det massor av utmanande vilt att jaga, men det kommer nästan i andra hand, för den kanadensiska naturen är helt enkelt så imponerande att man under jakten åter och åter glömmer allt om jakt och bara står där och tittar ut över något av den vackraste natur man kan tänka sig, med ett saligt leende på läpparna. Samtidigt är jakten traditionell. Man bor i ett läger. Antingen bestående av tält eller stugor och ofta blir maten lagad över öppen eld. Ibland kan man förvänta sig att transporten i reviret sker på hästrygg.

Särskilt vårjakterna på svartbjörn är en stor naturupplevelse. Då vaknar de skogstäckta bergen upp från vinterns snötäckta vila och all natur verkar bara vara på kokpunkten. Även vädret är som regel stabilt och bra. Det är inte onormalt med solskensdagar och 20-25 grader varmt under vårens svartbjörnsjakter, men det beror naturligtvis också på var man jagar och vid vilken tidpunkt på våren, för man kan absolut också uppleva det motsatta.

Jakten i Kanada är nästan alltid smygjakt, om det inte handlar om pumajakter då man ofta använder hundar. Att jaga i Taigan och följa lovande spår, som förhoppningsfullt resulterar i en lyckad jakt är i det närmaste en magisk upplevelse.

 

Bra priser och bra människor

Ett annat gott argument för att ta på jakt i Kanada är att priserna är ganska rimliga. Nåväl, särskilt bergsfår och stora brun- eller isbjörnar är inte billiga, men sammantaget med motsvarande liknande exklusiva arter från andra delar av världen, så är den generella prisnivån faktiskt rimlig och i Kanada får man en kolossal jaktlig upplevelse med på köpet.

Samtidigt är Kanada begåvat med ett begränsat, men ändå effektiv och genomtänkt vägnät och ett myller av små flygplatser, vilket gör det relativt problemfritt och snabbt att komma ut i mycket avlägsna områden. Därtill kommer att kanadensarna är helt igenom behagliga och trovärdiga människor, vilket absolut inte är utan betydelse. Jag har haft nöjet att få jaga i Kanada flera gånger vid alla årstider, och det är inget tvivel om att jag snart skall tillbaka!

Erbjudande på jaktresor

Gör som 1000-tals andra jägare

Anmäl dig till nyhetsbrevet och få rese erbjudande samt jaktrelaterade nyheter direkt i inkorgen

  • Erbjudande på jaktresor
  • Information om jakt i utlandet
  • Exklusiva återbudsresor