Corona – vad händer nu?

Av Rune Fich Weischer

 

Det råder inget tvivel om att Coronavirus och Covid-19 har ändrat jaktbranchen under många år framöver, men hur mycket och i vilken omfattning är den stora frågan.

Jag ger här min personliga syn på utvecklingen, och det är viktigt att understryka, funderingarna är mina och inte nödvändigtvis Diana Jaktresors, även om jag naturligtvis tror och hoppas att vi i stora drag har samma uppfattning.

Låt oss först se på byråns framtid:

Då Danmark stängdes, och alla utresta danskar kallades hem, tror jag det var en hel del resande jägare, som upplevde den stora fördelen att ha rest med en jaktresebyrå på nära håll. Medan det var några av dem som reste på egen hand, som verkligen hamnade i en besvärlig situation.

När man ska släppa allt man har för händerna, och bara komma hem, har det varit en fantastisk hjälp att ha en resebyrå hemma i Danmark, som sörjer för att få ändrat flygbiljetter och arrangerat transport till sina utresta kunder, även om det inte alltid varit lätt.

Situationen för några av dem som reste på egen hand, inklusive ett par av mina bekanta, var något annorlunda.

Att få ändrat flygbiljetter från ett hotellrum utan tillgång till dator, och i ett land där man inte kan språket, och under de kaotiska tillstånd som Corona försatte världen i, och det europeiska utbrottet exploderade, var ingen lätt sak, för några närmast omöjligt.

Jag tror således att alla som reser, både som jägare och icke jägare, i framtiden vill anlita en resebyrå i långt högre grad, för Corona har varit en grym påminnelse om att världen inte är så säker och förutsägbar som vi hittills har trott.

Den säkerhet det ligger i att resa med en välkänd och godkänd byrå med erfaren personal, som kan få hem kunden snabbt när det brinner i knutarna, kommer nog bli värdesatt högre framöver.

Jaktutbjudarnas framtid:

Byråerna är naturligtvis mycket hårt drabbade, och det kommer också vara några som dukar under. Dock gör regeringens hjälppaket att de flesta kan hålla sig flytande. Men kommer det vara jakt framöver att förmedla? Ja, detta är min absoluta uppfattning. Men utbudet kommer ändra sig.

Jag har en god kanadensisk vän som erbjuder jakt. Han har investerat över en miljon danska kronor i att betala avgift till staten för det jaktområde han opererar i, samt för tags och viltinventering i området utförda av viltbiologer, och  för uppbyggnad av läger. För två månader sedan var han uppbokad hela våren och hösten, men nu är allt avbokat. Han har inte en enda bokning, och de många pengarna ser ut att vara förlorade, och han går i konkurs. Detta är tyvärr den bild man ser mycket av i Kanada.

Dock tror jag inte jakterna kommer ändra sig mycket efter Corona, för man jagar på statsägda område som bara ligger stilla medan viruset grasserar. När det hela är överståndet, kommer det vara nya jaktguider som står klara till förfogande och återuppta jakten.

I Sydafrika ser det dessvärre annorlunda ut.

Dessvärre vet vi ännu inte omfånget av Corona i Sydafrika. Mycket tyder dock på att vi står inför en katastrof, och det kommer att hålla jägarna borta under lång tid. I Sydafrika och Namibia jagar man ju vanligtvis på jaktfarmarnas privata marker. Under de sista 20-30 åren har det lagts ner mycket arbete på att ändra kreatursfarmerna, vars drift varit ogynnsam för miljön och det vilda djurlivet till jaktfarmer där den ursprungliga vilda naturen och djurlivet återskapats, finansierad av jakten.

Nu då det ser ut som att jägarna troligen får hålla sig borta från det södra Afrika under lång tid, kanske flera år, utvecklingen kan dessvärre vända och gå åt motsatta hållet. Ägarna av farmerna ska ju kunna överleva och betala sina utgifter på ena eller andra sättet, och för en ägare av en jaktfarm är den enklaste lösningen dessvärre nog att ställa om farmen till lantbruk och kreaturshållning.

Framtiden för jaktutbjudarna är naturligtvis mycket varierade var i världen man befinner sig. Dock är det min övertygelse, att i det land där det jagas på statsägd mark, kommer jakten nog återuppstå relativt snabbt i den form vi känner, medan man kan vara bekymrad över hur mycket av den jakt som skett på privat mark kommer att bestå. Den kommer naturligtvis igång efter en tid, men det kan ta ett årtionde eller mer.

Jaktkundens framtid:

Som resande jägare har man ett ansvar. Nämligen att stötta jaktresebranchen och vara med och säkra att det överhuvudtaget finns en jaktresebranch på den andra sidan av Coronakrisen.

Och det kan vi göra på ett enkelt sätt:

UPPSKJUT RESAN I STÄLLET FÖR ATT AVBOKA!

Med kunder i orderboken ska jaktutbjudarna kunna övertala bankerna att hålla dem i livet medan krisen rasar, så vardagen snabbt kan återgå.

En annan fördel med att ha kvar bokningen är att man då kommer vara bland de första som kommer ut i jaktområdena när Coronakrisen är över, försök föreställa dig några troféer, som växer till sig efter några års paus utan jakttryck!

Faktiskt är det nog nu man ska boka sin drömjakt, även om man inte kan vara säker på att den kommer att ske om ett eller två år, för man kan säkert få ett bra pris som tack för uppbackningen, och man kan kanske få en extra stor chans för drömtrofén, nu då bergen får lugn och ro den närmaste tiden framöver.

För jaktkunderna behöver det hela inte vara så svårt, det är nu man ska stötta upp och säkra att jaktens tillgänglighet ute i världen består:

Knaek & Braek

 

 

Erbjudande på jaktresor

Gör som 1000-tals andra jägare

Anmäl dig till nyhetsbrevet och få rese erbjudande samt jaktrelaterade nyheter direkt i inkorgen

  • Erbjudande på jaktresor
  • Information om jakt i utlandet
  • Exklusiva återbudsresor