Upplev den storslagna naturen och få en unik jaktupplevelse på Grönland

Höjdpunkter

  • Exceptionell karaktär
  • Utmärkt jakt på myskoxe
  • Temperaturer under -30 ° C
  • Starka jakttraditioner

Jakt i Grönland

Grönland är inte platsen för massturism, men för den kräsne gästen som söker unika upplevelser i en storslagen natur och en spännande kultur.

Grönland är världens största ö, som ligger där norra Atlanten och Ishavet möts. 85% av Grönlands areal är täckt av is och glaciärer, som sträcker sig 2500 km längs nord-syd, och ca. 1000 km bred, öst-väst och upp till 3 km tjock. Trots den arktiska klimatet är vädret ofta bra i  de stora fjordarna i allmänhet mer stabilt än vid kusten. Vinter perioden präglas av stabilt och torrt vädret med högtryck, blå himmel och strålande sol.

Temperaturen är vanligtvis mellan -20 och -25 grader, men du kan uppleva temperaturer under -30 ° C. Ibland kan man också uppleva dagar med snö, vind och till och med + grader (föhnvind), som kan ta bort all snö på några timmar. Man kan fortfarande köra med hundsläde så länge marken är frusen och det är is på floder och sjöar.

Södra Strömfjord eller på Grönlänska - Kangerlussuaq – ligger vid polcirkeln, dvs. sommarmånaderna är ljusa, medan mitt i vintern kan det vara nästan utan ljus, förutom månskenet och det fantastiska norrskenet. I mars månad startar jakten och då är det mer än 12 timmar dagsljus, och dagarna blir längre snabbt på dessa breddgrader.

Trots en yta på nästan 2 miljoner km2 bor det bara ca.56 000 människor i Grönland, där de flesta är inuiterna. Fiske och jakt på säl, fåglar, vildren och myskoxar är idag fortfarande den huvudsakliga inkomstkällan.

Myskoxen har nu tagits in i den europeiska Grand Slam. Myskoxen är en tundra oxe, vilket är mer relaterade till getter och får än boskap, dessutom helt och hållet i en egen familj. Myskoxar förekommer längs Grönlands östkust, men på grund av fjordar, glaciärer och berg, har de inte kunnat "kolonisera" hela Grönland. I början av sextiotalet utsattes 27 myskoxar vid Kangerlussuaq – ett jaktområde utan gränser 6.600 km2. Beståndet har under ca.40 år vuxit och uppgår nu till minst 7000 djur. Vegetation och mat resurser i området är så bra att myskoxarna här är 15% större än på övriga Grönland och tjurarna får en vuxen vikt på 375 kg.

 

Sökresultat

Jaktberättelser

 

Ulrik på Grønland

Vi fløj til Søndre Strømfjord. Her blev vi hentet i helikopter og transporteret til lejren, som lå ca. to timers gang fra indlandsisen. Alt sammen i sig selv en meget stor oplevelse. Marlene og Mathias og deres folk i lejren, leverede en service helt i top. De er virkelig kompetente og behagelige mennesker.

Jagten på moskus var ganske spændende. Godt nok ikke den helt store jagtlige udfordring – udover den adrenalin, der pumper rund i blodet, når man kommer helt tæt på de store dyr (de vejer op til ca. 450 kg). Derimod var jagten på rensdyr ret hård – ca. 10 timers dagsmarch i krævende terræn.

Vi var fire jægere i lejeren. Der blev nedlagt seks moskus, syv rensdyr, en snehare og to polarræve.

Med venlig hilsen
Ulrik

Viltarter

HAR DU NÅGRA FRÅGOR?

Sten Sjögren

Telefon: 070-830 53 43

Ulrik Wilhelmsson

Telefon: +46 705 88 66 40

Mikael Olsson

Telefon: 073-977 81 26

Peder Brännström

Telefon: 070 606 46 00

Erbjudande på jaktresor

Gör som 1000-tals andra jägare

Anmäl dig till nyhetsbrevet och få rese erbjudande samt jaktrelaterade nyheter direkt i inkorgen

  • Erbjudande på jaktresor
  • Information om jakt i utlandet
  • Exklusiva återbudsresor