Big Game / Storviltsjakt

Jakt i Afrika

Big Game – eller om man vill säga storviltsjakt – är för många höjdpunkten av jakt i Afrika. Big Game erbjuder inte endast jakt på stora djur, utan också stora utmaningar och upplevelser. Teoretiskt är väl den mesta jakten i Afrika egentligen Big Game. Även många av antiloperna är att betrakta som äkta storvilt. Dock är det nog först och främst The Big Five man tänker på när snacket börjar om storviltsjakt i Afrika. Lejon, leopard, buffel, elefant och noshörning har i århundraden varit en eftertraktad safari för de tillresande jägarna, och är så än i dag. Ganska säkert är jakten på noshörning kanske inte helt vad den varit då djuren i dag är omgivna av skyddsföreskrifter och säkerhet, men de övriga arterna kan fortfarande jagas i den vilda afrikanska naturen – med alla de fantastiska upplevelserna som följer med. I stort set är det bara i de områden där jakt erbjuds, som det har lyckats få stopp eller minskning för det tilltagande tjuvskyttet vilket har ökat explosivt på speciellt elefanter de senare åren. Således är det också därför Big game – jakten är det bästa verktyget för att bevara Afrikas stora vilda djur i deras naturliga och fria miljö. Då det i stort sätt inte bedrivs jakt på noshörning pratar man i stället om The Big Four. Jakten på The Big Four kan utföras med gott samvete för jakten kommer att rädda långt fler djur från tjuvjakt än om ingen laglig jakt bedrivs. Klassisk och väl fungerande destinationer för Big Four är Zimbabwe, Zambia, Mozambique och Tanzania.

Big Game-antiloperna och noshörning

Dock behöver ett djur inte vara varken direkt kolossalt eller farligt för att komma i kategorin ”Big Game”. Även många av de mest jagade och nedlagda antiloperna som Kudu, Waterbuck, Oryx, Eland, Wildebeest, med flera är med i kategorin. Inte minst Eland som kan komma upp i en kroppsvikt på över 1000 kg, och således över buffeln, kan självklart betraktas som storvilt. Antiloper jagas vanligtvis på jaktfarmar där man kan njuta av livet på kvällen när man inte jagar. Om man önskar sig lyx eller mer enkla förhållanden på dessa jakter är det upp till den enskilde jägaren att själv välja, med farmjakterna är den perfekta lösningen om man reser flera jägare tillsammans eller i sällskap med familjen. Inte mindre än 18 500 tillresande jägare besöker varje år jaktfarmar i Sydafrika, vilket säger något om hur eftertraktade farmjakterna är. Tillsammans med Namibia har Sydafrika över 90 % av jaktfarmarna på den afrikanska kontinenten. Det är också så att i Namibia och Sydafrika ett litet begränsat antal noshörningar tillåts att jagas.

De exklusive troféerna

En kategori inom de afrikanska Big game – arter är de mindre kända och högst exklusiva arter som exempelvis Bongo, Skogselefant, Skogsbuffel, Giant Eland, Mountain Nyala med flera. Gemensamt för dessa är att de lever i särskilt avlägsna områden och kräver en massiv insats för att nedläggas. Ofta krävs det flera resor för att lyckas men när det så äntligen sker har man fått en trofé man i högsta grad kan vara stolt över att ha i sin trofésamling. De exklusiva troféer är särskilt representerade i länder som inte nödvändigtvist normalt blir sammanlänkade med jakt: Etiopien, Uganda, CAR, Kamerun, Burkina Faso med flera.

Sökresultat
Erbjudande på jaktresor

Gör som 1000-tals andra jägare

Anmäl dig till nyhetsbrevet och få rese erbjudande samt jaktrelaterade nyheter direkt i inkorgen

  • Erbjudande på jaktresor
  • Information om jakt i utlandet
  • Exklusiva återbudsresor