Jakt på New Zealand innehåller enastående naturupplevelser och speciella viltarter

Höjdpunkter

  • Speciell viltarter
  • Extraordinär natur
  • Stora hjortar
  • Unik jaktmöjlighet på tahr

Jakt i New Zealand

Nya Zeeland är ett land som är lika stort som England men bara med fyra miljoner invånare. Öriket har en fantastisk och varierande natur. Landet består av trå stora öar, Nordön och Sydön, samt en mängd mindre öar. Naturupplevelsen är otrolig och erbjuder såväl grässlätter, stränder och grottor på Nordön till berg, sjöar och floder på Sydön. Det som för många är en drömdestination kan nu bli verklighet för dig!

Utmanande bergsjakt

Hör du till de jägare som önskar en jakt som utmanar både fysisk och psykisk? Då är en bergsjakt på New Zealand det du letar efter. New Zealands jaktområde är normalt stora bergsområde som med säkerhet kommer att sätta din kondition på prov. Här kan du jaga kronhjort, gems och tahr.

Gigantiska kronhjortar

Det New Zealändska kronviltet blev ursprungligen introducerat i landet under 1800-talet från några av Englands och Skottlands starkaste populationer. Även om den offentligt tillgängliga populationen av kronvilt länge har varit hårt pressad, medförde legaliseringen av privata revir under 1969, att New Zealand huserar flera enormt stora och starka jaktrevir. Här har många års systematisk avel under strikta former säkrat att du kan jaga några av världens största kronhjortar.

Goda möjligheter för gemsjakt

Även om det normalt är de enorma kronhjortarna som drar till sig de europeiska jägarna, är det också stora möjligheter att jaga gems. Gemsen härstammar liksom kronviltet inte ursprungligen från New Zealand. De första gemsen blev införda i landet under 1907, som en gåva från den österrikiska kejsaren. Du finner gemsen i bergen i den södra delen av New Zealand.

Enastående möjlighet för jakt på tahr

Med undtantag av Nepal, är New Zealand i dag det enda land i världen, där det är möjligt att jaga den majestätiska bergsgeten - tahren. Trots av att tahren inte ursprungligen kommer från New Zealand, föredrar många jägare att jaga den just här, då arten är mer utbredd och därför ger flera jaktmöjligheter. Tahren lever normalt på 1,3 - 2 kilometers höjd i det New Zealändska bergslandskapet. 

Sökresultat

Jaktberättelser

 

Rapport Nya Zealand

Att resa till Nya Zealand är en lång resa det vet vi alla och skall planeras väl, så flygresorna och tidsomställningen blir så bra som möjligt.

Resan; utresa Köpenhamn via London till Singapore, 13 timmar flygresa, byte i Singapore och vidare till Christchurch på Nya Zealand, 9 timmar flygresa. Det är 10 timmar tidsskillnad så kroppen är lite i obalans efter en lång resa och tidsomställningen, så började första dygnet på ett hotell för att vila upp och komma i balans igen. Att resa till Nya Zealand, är att uppleva jakten, mat, kultur, fantastisk natur och träffa värdparet Mike och Deborah Wilks som äger South Pacific Safaris.

Dag 2 blir ni hämtade på hotellet och kör 2.5 tim norr mot den lilla staden Kaikoura som ligger ute vida havet, jakt campen ligger c,a 20 min innan och då uppe i bergen, en fantastiskt fin anläggning, absolut toppklass på allt, och det visar sig under veckan att värdparet, kocken, och de 2 guiderna är fantastiska människor som gör sitt yttersta för att alla skall trivas och ha en bra vecka.

South Pacific Safaris äger sina egna jaktområden där campen ligger, området är på 2000 ha, mycket vackert bergsområde, här kan jagas Kronhjort i alla storlekar från gigantiska troféer till mer normala 12-14 taggare, myten att hjortarna är uppfödda på pellets, kraftfoder m.m. är inte helt sann, dessa hjortar har genom generationer fått sina gener här en förmåga att växa sig mycket stora trofémässigt och dom utfodras inte mer än vad Europeiskt vilt gör. På jaktområdet finns även Dovhjort, Vildsvin, Vildgetter och Vilda får, jaktområdet är hägnat, men det jagas även på de icke hägnade områdena utanför det privata området. Vapen går att hyra/låna på plats, det är bra kvalité med bra kikarsikte så det fungerar fint.

När man besöker NZ skall jägarna såklart även passa på att jaga Tahr och Gems upp i bergen, denna jakt skall planeras noggrant, det måste vara bra väder, då man är beroende av helikopter som kan flyga jägarna ut i bergen. Jakten på Tahr och Gems kan föregå på några olika sätt, antingen blir jägarna utflugna till ett bergsområde med sina guider och kan då jaga 1-2-3 dagar till fots och då övernatta i tält eller i små stugor som finns lite överallt i dalgångarna, mycket primitivt skall man veta, och jägarna måste vara i bra fysisk form för att klara av denna typen av jakt, då bergsområdena är mycket utmanande och krävande, och att skjuta både Tahr och Gems på denna jakten är mycket utmanande och inte någon garanti, det skall jägarna veta.

Jakten kan även vara mer effektiv med att använda helikoptern att finna Tahr och Gems på bergen och efter det bli avsatt med sin guide och jaga direkt på de berg man vet att man sett viltet, detta spar mycket tid och kraft och är en mer säker väg att få skjutit sin Tahr och Gems, men detta är helt upp till jägarna att besluta hur de önskar jaga.

Den stora kostnaden med bergsjakten är helikopter tiden som används, räkna med c,a 2000 NZD per timme helikopter flygning, så det skall noga planeras och att man är några jägare att dela kostnaden, helikoptern kan ta max 5 personer, så 2-3 jägare med guider, det är jägarna som betalar för flygningen. Jaktperioden på NZ är från februari – september, kan man räkna som bästa tiden. Kronhjortarna brunstar i perioden mars - april och Tahr / Gems i maj – juni så vill rekommendera att försöka pricka dessa månaderna för en bra jaktresa till NZ och viktigt är såklart att både Gems och Tahr har en fantastisk vinterpäls under bästa jakttiden.

Sammanfattning: En resa till NZ skall planeras väl, så det passar in för bästa jaktperiod, vilket vilt man önskar jaga, det är höst/vinter månader på NZ under bästa jakt tid, men normala jaktkläder som vi har är fullt tillräckligt, det är snö i bergen under den tiden så den jakten kan vara kall på Gems och Tahr. Det går även att lägga till ett antal dagar för att se mer av NZ, fiska, åka ut på Valsafari, köra runt på ön och uppleva naturen m.m.

Det är Syd Ön som gäller för bästa jakten och med South Pacific Safaris och med värdparet Wilks så är en jaktresa till NZ en förutsättning för att lyckas till 100%, allt fungera bra, god mat/dryck, mycket fint boende, jakten mycket bra, hjälpsamma och vänliga människor, och skall tilläggas att Mike och Deborah gläds mycket över det samarbete vi ser fram mot att representera South Pacific Safaris och marknadsföra dom i Skandinavien och Europa.

Sten Sjögren

HAR DU NÅGRA FRÅGOR?

Sten Sjögren

Telefon: 070-830 53 43

Carl Carlsson

Telefon: 072-352 56 66

Mikael Olsson

Telefon: 073-977 81 26

Peder Brännström

Telefon: 070 606 46 00

Erbjudande på jaktresor

Gör som 1000-tals andra jägare

Anmäl dig till nyhetsbrevet och få rese erbjudande samt jaktrelaterade nyheter direkt i inkorgen

  • Erbjudande på jaktresor
  • Information om jakt i utlandet
  • Exklusiva återbudsresor