Duvjakt

Ta utmaningen!

Är du passionerad hagelskytt och söker en jaktform där man kan förvänta sig dussintals och utmanande skottchanser varje dag, så är duvjakten omöjligt att komma ifrån. Man kan för en ganska rimlig peng besöka revir i Skottland eller England, där man med lite tur, och inte minst med skytteteknisk fallenhet, kan uppnå så kallad ”Red Letter Day” vilket betyder en dag då en enskild skytt har nedlagt över 100 skogsduvor. Endast den nordiska skogsduvan har en särskild betydelse för den danske jägaren, men efter att jakttiden på den är kraftigt förkortad här hemma i Danmark, kan man inte längre uppleva samma sensommarjakter som man kunde i ”gamla dagar” då skogsduvor i stort antal slog på de nyskördade åkerfälten, och gav stora jaktupplevelser åt jägarna. I bland annat England kan skogsduvan jagas året runt, och även om de uppträder mest koncentrerat på sensommaren, kan man uppleva fantastisk jakt hela året. Många föredrar vårjakten på de nysådda fälten, som också kan vara särskilt givande, så våren handlar absolut inte bara om bockjakt. Där är sannerligen också något att resa till för den passionerade hagelskytten när vintern släpper sitt tag!

Änder, gäss, fasaner och annat småvilt

Väljer man att resa på hösten öppnar duvjakten också upp för många kombinationsmöjligheter, inte minst på annat småvilt. Särskilt Skottland är populärt i den förbindelsen, där man kan komma på småviltsjakt på både duva, fasan, rapphöns, hare, morkulla och kanin. Jakten är en klassisk ”Rough Shooting” som påminner mycket om skandinavisk hagelbössejakt, men med mer hundarbete samt med större och mer varierad viltförekomst än vad man normalt upplever här hemma. Denna typ av jakt kan man också uppleva i västra Frankrike som utöver bra jaktdagar även som bekant bjuder på god mat, utsökta viner och massor av kultur och jakttradition.

”High-Volume” duvjakt

När det handlar om duvor är England och Skottland särskilt klassiska destinationer, som varje år får besök av tusental tillresta duvjägare, men det finns bestämt också alternativ. Ungern är nog ett förbisett land i samband med fågeljakt, men erbjuder jakt på fasaner, änder och inte minst skogsduvor i mycket stort antal, kanske ännu större än på de brittiska öarna?

High Volume duvjakt är nog ett begrepp som för de flesta leder tankarna bort till Argentina, och inte minst provinsen Cordoba där man kan möta ”doves” i ohyggligt stort antal över solrosfälten. En ”dove” kan bäst beskrivas som en blandning mellan skogs- och turkduva, även om den är en egen art som inte har med de två att göra. De utgör ett särskilt stort problem som skadedjur inom lantbruket. Det är inte så märkligt när man ser hur många duvor där det faktiskt är. Man kan räkna med att skjuta 1 00 – 1 500 duvor om dagen. Världsrekordet är också satt i Cordoba där en amerikansk jägare sköt 13 000 duvor på en enda dag!

Sökresultat
Erbjudande på jaktresor

Gör som 1000-tals andra jägare

Anmäl dig till nyhetsbrevet och få rese erbjudande samt jaktrelaterade nyheter direkt i inkorgen

  • Erbjudande på jaktresor
  • Information om jakt i utlandet
  • Exklusiva återbudsresor