Jaktformer

Antilopjakt

Jakten på antiloper är helt i särklass och sett i förhållande till priserna på europeiskt vilt  en ganska prisbillig jaktform, trots att den sker i Afrika med alla de upplevelser som också medföljer. Samtidigt kan man nästan vara säker på att vända hem med ett fint urval av troféer och stora upplevelser rikare. Antilopjakterna sker vid de flesta tillfällen på jaktfarmar, antingen i Namibia eller i Sydafrika, och jakterna kan i hög grad skräddarsys efter den enskilde kundens önskningar och behov, både vad det gäller vilka arter man önskar jaga, om uppehället skall vara familjevänligt eller ej, eller om man önskar bo under direkt luxuösa eller mer enkla förhållanden. Läs mer om antilopjakt här.

Big Game jakt

Big Game jakt bjuder inte enbart på stora djur utan även stora utmaningar och upplevelser. Tekniskt sätt är den mesta jakten i Afrika som egentlig jakt på Big Game. Även många av antiloperna är att betrakta som äkta storvilt. Dock är det väl först och främst The Big Five man tänker på när det talas om storviltsjakt, lejon, leopard, buffel, elefant och noshörning, vilka alla fortfarande är jaktbara arter i Afrika, även om det endast finns ganska få årliga licenser till den sistnämnda. Unikt för det västra och centrala Afrika finner vi här också jakt på exempelvis Bongo, skogsbuffel och Giant Eland som också är verkligt storvilt. Jakten på The Big Four och storvilt generellt kan genomföras med absolut gott samvete, då jakten vill rädda långt fler djur från tjyvskytte, än djur som mister livet i samband med laglig jakt. Läs mer om Big Game jakt här.

Bergsjakt

Bergsjakt är fordrande på alla parametrar. Man utmanas på ett fysiskt, mentalt och skyttetekniskt nivå. Samtidigt är det svårt att undgå att bli smittad av bergen magi och kraftfulla och mäktiga skönhet. Det är också i bergen man kan finna några av de mest eftertraktade troféer i världen, exempelvis Snow Sheep, Blue Sheep, snöget, kanske den mäktige Markhor eller en av de många underarterna av Ibex; asiatisk, europeisk eller spansk. Ganska säkert är de eftertraktade troféerna i några av världens mest oframkomliga områden också tämligen kostbara, men man kan även prova sina krafter med bergsjakt på en prisnivå där de flesta jägare kan vara med. I Europa finns som bekant flera bergskedjor, Alperna, Pyrenéerna, Karpaterna och Tatrabergen.  Här kan man för en ganska rimlig peng hitta bra och utmanande jakt på exempelvis gems och mufflon, eller kanske någon av de olika spanska arterna av ibex. Läs mer om bergsjakt här.

Bockjakt

Råbocken, och särskilt jakten på den, är något skandinaviska jägare uppskattat mycket högt. Skandinavien har som bekant också en fantastisk bockjakt men samtidigt är priserna ofta höga och tillgången på stora troféer begränsade. Därför söker sig många skandinaviska jägare till utlandet i jakten på antingen flera bockar och därmed jaktupplevelser, eller för att uppleva drömmen om den stora medaljbocken, som man aldrig lyckats nedlägga på sitt hemmarevir. Polen kan man nog säga är Europas obestridligt bästa råbocksland, som bjuder på fantastiska jakter, likaväl som om det gäller många bockar eller en enstaka men i gengäld är stor. Ungern och England är också gamla bekanta för den fascinerade bockjägaren, som i första hand inriktar sig på stora bockar. Även Frankrike och Spanien har utmärkt sig som bra länder med bockjakt. Råviltet finns som bekant i hela Europa och i stort sätt alla länder har råbocken utvecklat sig med sin egen lokala prägel. För många resande bockjägare handlar det inte längre om antal eller storlek, utan mer om att nedlägga en bock i så många länder som möjligt. Det kan vara i Turkiet, Bulgarien, Serbien, Kroatien, Skottland, Finland, eller i Rumänien. Läs mer om bockjakt här.

Drevjakt

Drevjakt är onekligen den mest intensiva jakt- och naturupplevelse man kan tänka sig. En kedja av drivare sätter viltet i rörelse fram mot utposterade skyttar som kan förvänta sig att det kommer fram vilt. Drevjakt är också den jaktform som sätter störst krav på skytten vad gäller skjutskicklighet då viltet i regel alltid är i rörelse. En god förberedelse på skjutbanan är ofta nyckeln till en lyckad drevjakt. Länder som Polen och Ungern står för huvudparten av all drevjakt, då de genom åren har kunnat skapa några fantastiska upplägg för drevjakterna, och ett professionellt genomförande. De sista åren har också länder som Rumänien, Kroatien, Turkiet och Spanien kommit med som arrangörer av drevjakter, och ger Polen och Ungern konkurens, och målsättningen är att arrangera Europas bästa drevjakter. Läs mer om drevjakt här.

Hjortjakt

Drömmen om hjortjakt spökar förmodligen i de flesta jägares bakhuvud, och ett större antal jägare gör varje år drömmen till verklighet och reser till utlandet i jakten på sin drömhjort. För några är hjortjakt detsamma som jakt efter den mäktige kronhjorten -skogens konung, medan andra helgar den vackra dovhjorten, eller den skygga sikahjorten. Hjortjakt är dock mycket mer än dessa, det kan exempelvis vara jakt på vitsvanshjort i Finland, Wapiti i USA eller RusaMauritius. Det finns många möjligheter att välja mellan. Som europé är man också välsignad med att ha brunstjakten på den väldige kronhjorten inom nära håll, en jaktlig upplevelse som en jägare bara SKALL uppleva minst en gång under sitt jägarliv! Läs mer om hjortjakt här.

Vildsvinsjakt

Vildsvinsjakt har något magiskt över sig, och vildsvinet i sig själv  är nära nog det perfekta jaktobjektet. Vildsvinet är utmanande och respektingivande, och kan under optimala förhållanden bli enorma. Man kan jaga vildsvin på många sätt. På vaktjakt, smygjakt, på drevjakt, på de mer lugna tryckjakterna och jakt med ställande hund. Likväl, vilken jaktform man använder sig av, kan man vara säker på att bli utmanad, för ett vildsvin, särskilt ett stort, låter sig inte överlistas utan vidare. Beståndet av vildsvin har under de senaste årtionden växt våldsamt i hela sitt naturliga utbredningsområde, och tillgång till jakt har väl inte varit mycket bättre än den är just nu. Läs mer om vildsvinsjakt här.

Duvjakt

Om du saknar utmanande jakt så är duvjakt något för dig. Här är det stor möjlighet för många skottschanser. Duvor kan jagas året runt i bl.a. England och Skottland, jakten är exceptionell i sensommaren, medan många föredrar jakten på våren. På hösten är det möjlighet för kombinationsjakt, då man kan jaga antingen småvilt, såsom fasaner, morkullor och harar. Duvjakten i Argentina är världskänd. Här kan man stöta på enorma antal av de så kallade "doves", som är lite mindre än skogsduvan. Läs mer om duvjakt här.

Björnjakt

Björnjakt är något alldeles speciellt. Det är inte underligt att jakt på björn är den ultimata jaktdrömmen för många jägare. Den spänning som det är att jaga björn finns inte någon annanstans. Jakterna förekommer i bl.a. Canada, Alaska, Russland samt några länder i Europa, såsom Rumänien och Kroatien. I Nordamerika är det både svartbjörn och brunbjörn (grizzly) som jagas, medan man i Europa och Asien jagar den europeiska brunbjörnen eller den sibiriska brunbjörnen. Läs mer om björnjakt här.

Erbjudande på jaktresor

Gör som 1000-tals andra jägare

Anmäl dig till nyhetsbrevet och få rese erbjudande samt jaktrelaterade nyheter direkt i inkorgen

  • Erbjudande på jaktresor
  • Information om jakt i utlandet
  • Exklusiva återbudsresor