Björnjakt

En unik och utmanande jakt

Björnjakt är för de flesta jägare en äkta vildmarksdröm. Sedan mäniskan började göra de första grottmålningarna var det för dem en självklarhet att göra björnen till en del av utsmyckningen. Björnen och jakten på den talar till något djupt liggande i oss alla, och  därför är kanske björnjakten särskilt populär.

Kanadensisk svartbjörnsjakt

Att jaga svartbjörn i de kanadensiska Rocky Mountains i Kanada är en dröm för många – och väl att märka en dröm som lätt kan gå i uppfyllelse. Bestånden är stora och jakten är relativt prisbilligt, varför denna upplevelse är inom räckvidd för de flesta. Svartbjörnen jagas vanligtvis på våren då bergen visar sig på den absolut vackraste och mest samarbetsvilligaste sidan. Naturupplevelsen är som bekant en avgörande del av jakten, och kanske i Rocky Mountains med de höga bergen, djupa dalarna, brusande floderna och de gigantiska sjöarna får man verkligen massa natur för pengarna. Att jaga under dessa förhållanden är helt enkelt berusande. Det enda riktiga sättet att jaga en björn på är vid ”Spot and Stalk”, då man förflyttar sig runt i de vilda bergen medan man spanar efter björn på bergssluttningarna. När en passande björn har hittats börjar en av de mest spännande smygjakter man kan föreställa sig!

Drömmen om brunbjörn

En vuxen brunbjörn kan under optimala förhållanden växa till sig upp till över 700 kg. Det finns skinn från björnar som aldrig blivit vägda där längden på skinnet pekar i riktning på att de har vägt långt över det! En fascinerande varelse på alla sätt. De största brunbjörnarna finner man vanligtvis i de kustnära och isolerade områdena som Kodiak Island i Alaska och den ryska halvön Kamchatka. Man kan undra varför två så från fjärran liggande och isolerade områden bägge producerar gigantiska och fysiskt nästan identiska björnar. Förklaringen skall finnas i ökedjan Aleuterna, som utgör gränsen mellan det norra Stilla havet och Beringshavet. Aleuterna består i dag av ca 300 små öar, men utgjorde en gång en fast förbindelse mellan Kodiak Island och Kamchatka, varför björnarna lustigt nog delar DNA. Också Grizzlybjörnarna, som lever längre in på fastlandet  kan bli stora, men här är i mycket grad omgivningen och födotillgången som avgör precis hur stora de kan bli. Det är viktigt att komma ihåg att en Grizzly trots sitt omdöme inte nödvändigtvis är våldsamt stora, men kan alltså vara det.

Ryska björnar

Ryssland är utan liknelse det land i världen med de flesta brunbjörnarna. I hela världen finns i dag mellan 150 000 och 200 000 brunbjörnar, varav mellan 90 000 och 120 000 finns i Ryssland. Utöver de kustlevande kämpar på Kamchatka, har ryssland mer än fem andra underarter av brunbjörn, varav särskilt sibirisk och europeisk brunbjörn kan jagas. Medan man vanligtvis jagar brunbjörn som Spot-and-Stalk på den amerikanska kontinenten (och Kamchatka), så är det tradition för att sibirisk och europeisk brunbjörn jagas från jakttorn, vilket i sakens natur gör jakten mindre fysiskt krävande, och öppnar således också upp möjligheten att alla kan vara med.

Europa kan också

Europa hyser faktiskt också ett ganska fint bestånd av brunbjörn. Bara i Skandinavien beräknas beståndet till över 5 000 djur. Således erbjuds det också jakt på brunbjörn i flera europeiska länder, där särskilt Kroatien och Rumänien utmärker sig med stora djur och högt jaktresultat.  I ögonblicket är björnjakten beklagligtvis stängd i Rumänien.

Sökresultat

Stäng

Har du anmält dig för att få vårt Nyhetsbrev?

  • Mottag exklusiva erbjudande på jaktresor
  • Få spännande information om jaktresor
  • Var uppmärksam på olika återbudsresor