Bergsjakt

Jakt med luft under vingarna

Sett med många jägares ögon är bergsjakten något av det yppersta inom jakt. Här får man anstränga sig på alla sätt, fysiskt, mentalt och i det jaktliga kunnandet med långa skotthåll samt förståelse för viltets beteende. Samtidigt är det svårt att undgå bli smittad av bergens magi och karga skönhet. Bergsbestigare talar om att man blir fysiskt beroende av bergen, och det kan också de flesta bergsjägare hålla med om. Samtidigt kan man i bergen hitta de mest eftertraktade troféer i världen: Marco Polo-får, Dall Sheep/Stone Sheep, Snow Sheep, Blue Sheep, snöget, kanske den mäktige Markhor eller en av de många underarter av Ibex: asiatisk, europeisk och spansk. Gemensamt för den asiatiska ibex är att de lever i några av de mest isolerade delar av jordklotet som exempel Kyrgyzstan, Alaska, Kanada, Tadzjikistan eller i Himalaya. Ofta tar jakterna form av rena expeditioner, vilket i sig själv är en upplevelse man endast upplever en gång i livet.

Bergsjakt i Europa

Länder i närheten kan också erbjuda bergsjakt. Det ligger stora natur- och jaktupplevelser och väntar i de europeiska bergen som Alperna, Pyrenéerna, Karpaterna, Tatrabergen och även i den västra delen av Kaukasus, som varken kräver långa resor eller expeditionsliknande förhållanden, men kan genomföras på några enstaka dagar. Här är det traditionellt särskilt de nio underarter av gems det är fokus på, men under de senaste årtionden är de spanska arterna av ibex de som på allvar blivit populärast. Därtill kommer arter som Barbary Sheep och europeiskt mufflon, som kan jagas på flera ställen i Europa, och särskilt i Alperna är det tal om riktigt krävande bergsjakt med allt vad det innebär. Också bergen i Europa bjuder på eftertraktade arter, särskilt Alpin Ibex i Alperna och Bezoar Ibex i Turkiet. Bägge är arter som de flesta bergsjägare vill anstränga sig mycket för att nedlägga.

Mallorcas baleariska vildget

En ny ”bergart” som blivit aktuell de senare åren är balearisk vildget som endast finns på Mallorca i Spanien. Det jagas i bergiga områden och en jakt kan lätt kombineras med familjesemester, därför har jakten på några få år blivet enormt populär. Kanske får man inte riktigt på samma sätt luft under vingarna som man får på de mer fjärran delarna av jordklotet, men man får hela tiden känna av ansträngningarna som gör bergsjakt något helt i särklass. Det är viktigt att innan man reser på bergsjakt förbereder sig optimalt. Fysiskt ställer bergsjakt stora krav så en god fysisk form är ett måste för att få ut det optimala av sin jakt. Det samma gäller skjutskickligheten, det blir ofta långa avstånd i bergen. Man ska ha tilltro till både sin egen förmåga som skytt, vapen och utrustning som används, och man bör ha tränat skytte på långa håll, upp till 300 m eller mer. Ofta används häst som transportmedel under de lite mer omfångsruka bergsjakterna, och om det finns tillfälle, besök gärna en ridskola regelmässigt innan avresa.

Sökresultat
Erbjudande på jaktresor

Gör som 1000-tals andra jägare

Anmäl dig till nyhetsbrevet och få rese erbjudande samt jaktrelaterade nyheter direkt i inkorgen

  • Erbjudande på jaktresor
  • Information om jakt i utlandet
  • Exklusiva återbudsresor