Bockjakt

Bockjakten – Skandinaviska jägares absoluta favoritjakt

Råbocken, och i synnerhet själva jakten på den, är något som skandinaviska jägare alltid har uppskattat högt, för många högre än jakt på älg och hjort. Bockjakten är klart vanebildande, men kan också vara dyr, samtidigt är det betydligt längre mellan de stora bockarna i bl.a. Danmark än i flera europeiska länder. Ser vi exempelvis på Polen som utan konkurens är det ledande landet på rådjursjakt, kan man för ganska överkomliga pengar komma på bockjakt och vara ganska säker på att få troféer med hem. Storleken och antal beror naturligtvis på hur mycket man som jägare är villig att betala, men med Polens speciellt höga professionella kunnande och erfarenhet, är de i stort sätt alltid i stånd att leverera vad man önskar sig, blott man avtalar det med sin jaktresebyrå på förhand.

Europeisk succé för bock jakt

Även Ungern och England är berömda för sina bockar. Jakten är här ofta lite dyrare än i Polen, men i gengäld är troféerna som utgångspunkt också lite större i genomsnitt. De sista åren har en del andra länder kommit att bli aktuella för bockjakt. Turkiet, Bulgarien Serbien, Kroatien, Skottland, Finland, och Rumänien har kommit med som spännande alternativ till de polska bockjakterna, men har den stora olägenheten att de ligger ganska långt från vår gräns i motsats till Polen, där man kan köra direkt till de polska reviren i egen bil på ett dygn. Ett land som verkligen har uppmärksammats de senare åren när det gäller bockjakt är Frankrike. Den franska jakten har varit lite i skuggan av landets övriga turism har nu på allvar börjat blomstra. Inte minst bockjakten i Sydfrankrike har gett några verkligt starka bockar de senare åren. Därtill kommer det faktum att de sydfranska bockjakterna bland solrosor och lavendelodlingar lätt kan kombineras med badsemester med familjen.

Jakttid på bockar under brunsten

En variant av bockjakt är brunstjakten, då man kan locka bockarna till sig med rådjursläte. För många bockjägare är brunstjakten själva höjdpunkten av bockjakt. De absolut flesta bockarna blir nedlagda när jakten börjar, vilket betyder under maj månad i de flesta europeiska länderna, men i slutet av juli då rådjuren kommer i brunst startar period två. Nu är det tid för de äkta röda sommarbockarna som vid denna har fått sommarpäls, medan de flesta i maj fortfarande har delar av vinterpälsen kvar. Under några dagar i brunstperioden kan man locka bockarna till sig med lockpipa och lockljud. Att se en bock reagera på lock är en fantastisk upplevelse. Plötsligt kommer den stormande ut från ingenting under stort spektakel, och springer rakt mot dig i tron att du är en konkurerande bock, som gör intrång på sitt revir. Det är inte nödvändigtvis så att du får de största troféerna vid denna jaktform, men man kan alltid ha lyckan med sig. Vad man dock kan vara säker på är en spännande jakt där alla situationerna är ytterst utmanande.

Sökresultat
Erbjudande på jaktresor

Gör som 1000-tals andra jägare

Anmäl dig till nyhetsbrevet och få rese erbjudande samt jaktrelaterade nyheter direkt i inkorgen

  • Erbjudande på jaktresor
  • Information om jakt i utlandet
  • Exklusiva återbudsresor