Hjortjakt

Vanebildande jakt på kronhjort, dovhjort med flera

Drömmen om hjortjakt spökar troligtvis  i de flesta jägares bakhuvud, och ett större antal jägare gör varje år drömmen till verklighet. För några är hjortjakt lika med den mäktige kronhjorten -  skogens konung, medan andra håller sig till den vackra dovhjorten, eller den försiktige och skygga sikahjorten. Andra går steget vidare och kastar sig över klotets övriga hjortarter som Wapiti, Rusa, Sambar, White tail med flera. Listan är lång, och många troféjägare har använt det mesta av sitt liv på att göra samlingen komplett.

Brölet i skogen

För de flesta europeiska jägare är hjortjakten nog synonym med brunstjakten på de stora kronhjortarna i de gigantiska europeiska skogarna när sensommaren närmar sig sitt slut. Att sitta i skogsbrynet och plötsligt få höra de mäktiga kronhjortarna bröla ganska tätt på en är en ofattbar stark upplevelse, som man bara helt kan förstå när man själv provat det. Det är på alla sätt en av de jaktliga upplevelser man bara MÅSTE unna sig själv, minst en gång i livet. Polen och Ungern är utan jämförelse de mest populära destinationerna, när målet är en stor europeisk kronhjort, men också länder som England, Turkiet, Frankrike, Bulgarien och Rumänien presenterar varje år stora hjortar för tillresande jägare. Vi ska inte heller glömma höglandshjortarna i Skottland och sikahjortarna på Irland.

Hjortjakt i praktiken

Hjortjakt kan bedrivas på flera sätt. Under brunsten jagas den vanligtvis vid antingen smygjakt eller vaktjakt, samt kombineras bägge jaktmetoderna samtidigt.  Under brunsten, som börjar i senare delen av september, släpper hjortarna alla hämningar. Det är tid för parning, och hindarna samlar sig omkring den starkaste och oftast den största hjorten, som markerar sin status med att bröla högljutt och signalerar till de andra hjortarna att de skall hålla sig borta från hans harem. Andra stora hjortar vill utmana hans suveränitet och försöka komma in och para sig med hindarna. Ibland utvecklar sig oenigheten till riktig kamp. Att uppleva duellen mellan två eller flera stridande hjortar är en otrolig naturupplevelse, och det är också då man har möjlighet att komma inom skotthåll på en av skogens största hjortar.

Hjortjakten kan ju naturligtvis också bedrivas utanför hjortarna brunsttid inom den tid då jakttiden tillåter det i de enskilda länderna, och då nedläggs det också ganska många och fina hjortar under de första vintermånaderna. Det nedläggs också många fina hjortar på drevjakterna, men är målet en hjort i särklass bör man satsa på brunstjakten.”

Sökresultat
Erbjudande på jaktresor

Gör som 1000-tals andra jägare

Anmäl dig till nyhetsbrevet och få rese erbjudande samt jaktrelaterade nyheter direkt i inkorgen

  • Erbjudande på jaktresor
  • Information om jakt i utlandet
  • Exklusiva återbudsresor