Bergsjakt på de spanska ibexarna

Höjdpunkter

  • Fysiskt krävande jakt
  • Hör skotska stag vrålar
  • Skotsk gästfrihet
  • Stark jakttraditioner

Jakt i Spanien

Ett exklusivt och ytterst intressant jaktland där det inte endast är ett spännande utbud av viltarter, där en del endast kan jagas i Spanien, men sannerligen också en fantastisk natur en mångårig gammal jakttradition.

På en jakt i Spanien är det en hög service nivå på alla aspekter på jaktuppehället. Både jakt/jaktguide, inkvartering och uppehälle är av hög klass. Man blir naturligtvis mött på flygplatsen av jaktarrangören som hjälper till med deklarering av vapen och ammunition och därefter är det körning till jaktområdet och inkvarteringen.

Den spanska ibexen finnes i 4 olika underarter varav Gredos ibex, som jagas i Gredos bergen beläget ca. 1½ timmes körning sydväst om Madrid.. Bergen man jagar i ligger i 1500 – 2500 m höjd. Jakttid för Gredos ibex är augusti – april. Bästa perioden för jakten är i brunsten i november samt december och januari.

I Beceitebergen som ligger i 300 – 1200 meters höjd vid östkusten och de närmaste större städerna är Valencia och Barcelona. Här jagar man en annan av den spanska ibexen nämligen Beceite ibex. Denna ibex är i ögonblicket mycket eftertraktad. De något lägre bergen gör att man jagar i tät vegetation bestående av buskar, ekar och tallar och här ser man också det spanska lantbruket med de karakteristiska terrasser med vindruvor och apelsinträd. Jakttiden för Beceite ibex är oktober – maj där den bästa jakttiden är i brunsten i november samt december.

I det sydliga Spanien jagar man Sierra Nevada ibex och den något mindre Ronda ibex. Bägge arter är något mindre än Gredos och Beceite ibex, men det gör inte jakten mindre spännande. Pälsfärgen är ljusare än hos släktingarna i nord där speciellt bockarna från Gredos har en tendens till att bli mycket mörka när de når en hög ålder. Hornen är kraftiga och samtidigt vackert lyrformade och uppnår en längd på 55 – 70 cm. Också här jagar man i en storslående natur med berglandskap på 1000 - 2000 m höjd. Jakttid för dessa arter är från oktober - maj. Den bästa jakttid är oktober, november och december.

Som det också är med annat bergsvilt är den spanska stenbocken både skygg och vaksam. Efter i århundrade varit eftersträvade av människor, örnar, rävar, varg, lo och annat rovvilt har de utvecklat extremt skarpa sinnen. Deras luktsinne och hörsel är fantastisk synen är helt i särklass. Allt detta tillsammans med terrängen de lever i gör den spanska stenbocken till en värdig motståndare och en mycket eftertraktad trofé.

 

Sökresultat

Jaktberättelser

 

Vagn i Spanien

Vi fløj ud fra Hamburg som er en perfekt lufthavn for jægere, alt fungere og hurtigt. Efter at have mødtes med vores jagtguide Luis og hentet våben gik turen mod Andalusien, en tur på godt 5 timer. Vi ankom til det 4 stjernede hotel kl. 21.30, ned at få noget at spise og så ellers til køjs.

1. Jagtdag
Vi havde allerede talt med Luis om inden afrejsen, at det var en helt speciel stor Sierra Nevada Ibex vi gik efter, som de havde set en del gange. Allerede kl. 10 så vi ham liggende ca. 700 mtr. Væk på en bjergside. Vi lagde en strategi om, at Luis skulle blive i dalen vi var i, for at sikre sig hvor den var og min søn Andreas, den anden guide Andre og jeg skulle køre op bag om bjerget og vente til han rejste sig. Ifølge alle erfaringer ville ibexen søge mod toppen og der ville vi få kontakt med den. Men den var klogere end os og valgte at løbe langs med bjerget, så den kom ikke op til os. Vi kørte ned i den nærmeste landsby for at få frokost, tapas, som var udsøgt lækkert. Tilbage om eftermiddagen for at spotte ham igen, men uden held. Vi så en del hundyr og små bukke, men ikke ham vi var på udkig efter.

2. Jagtdag
Det regnede hele formiddagen til midt på eftermiddagen og der var næsten ingen aktivitet. Ca. Kl. 14 kørte vi ned til frokost og kunne se at det begyndte at klare op, så tilbage til bjerget med os. Der var allerede en del mere aktivitet, men den store var der ikke, eller vi så ham ikke ihvertfald. Solen gik ned kl. 18.15, så ved 17.30 tiden begyndte vi så småt, at køre op fra dalen for returnere til civilisationen, pludselig på vej ad bjergvejen spottet Luis en meget meget stor ibex der kommer gående ned af en bjerskråning 600 mtr. Skråt under os. Vi vender bilen i en fart, selvom det ikke er nemt på en smal bjergvej og taler lidt om hvordan vi skal gribe det an. Ibexen er på vej ned mod en gammel ruin og vi taler om vi kan nå op til den inden det bliver mørkt. Det bliver vi enige om, at det kan vi ikke, men ser at der et plateau ca. 200 mtr. Fra ruinen, som vi kan klatre op på. Som sagt så gjort.

Da vi kommer derop, ser jeg at ibexen står med front mod os og kigger lige på os, jeg gør klar til at indtage en liggende skydestilling, men Luis fortæller mig, at der ikke kun er 1 men hele 3 ibexen og den der står og kigger på os ikke er den største. Jeg får lagt mig ned, foldet støtteben til riflen ud, så jeg kommer over vegetationen, indstillet asv på 200 mtr. Og kigger i fiffelkikkerten. Til venstre for den der står med front til os, står en ung ibex, den er helt brun i pelsen endnu, hvilket de er til de når over 10 år, men kan stadig ikke se den rigtige. Så pludselig træder den et skridt frem bag nogle buske, jeg er ikke i tvivl, den er kæmpe!

Jeg er klar over at der ikke er meget tid, så da den står med siden til, lader jeg kuglen gå, og ser alle 3 dyr løbe til venstre bag om ruinen. Luis siger, godt du skød til den rigtige, og jeg spørger om den er ramt ok. Det kan ingen svare på, men Andreas og jeg får at vide at vi skal følge Andre op til ruinen og lede efter spor, så vil Luis tage bilen for at sikre at den ikke er anskudt og løber over vejen. Vi kæmper for at følge med ned og op af stejle klipper for at følge Andre, men han er langt foran.

Da vi langt om længe kommer op til ruinen, går vi venstre om og leder efter guiden, som er gået højre om og op på bjergskråningen. Vi kan ikke se ham, men pludselig får jeg øje på ibexen, der ligger stendød 50 mtr. Fra skudstedet. Perfekt! Vi råber og lidt efter kommer også guiden ned til os og Luis kommer fra vejen. Hvilken en ibex, ca. 13 år gammel, med horn på 86 og 83 cm. Den største der nogensinde er skudt i dette område og den største Luis har set i 30 år, vi var alle helt oppe at køre. Den blev foreløbig opmålt til hele 240,5 point, hvor guld er 220.

Tak til Kristina fra Diana for god tur og især tak til Luis for en kæmpe oplevelse. Jeg kan varmt anbefale turen til andre. Det er dog en fordel at være i god form, samt at have trænet skud på lange afstande, da det optimere chancerne. 

Mvh
Vagn

Jaktområde

HAR DU NÅGRA FRÅGOR?

Sten Sjögren

Telefon: 070-830 53 43

Ulrik Wilhelmsson

Telefon: +46 705 88 66 40

Mikael Olsson

Telefon: 073-977 81 26

Peder Brännström

Telefon: 070 606 46 00

Erbjudande på jaktresor

Gör som 1000-tals andra jägare

Anmäl dig till nyhetsbrevet och få rese erbjudande samt jaktrelaterade nyheter direkt i inkorgen

  • Erbjudande på jaktresor
  • Information om jakt i utlandet
  • Exklusiva återbudsresor