« Tillbaka

Dovhjort/Dovvilt (Europa)

Vetenskapligt namn: Cervus dama

Underarter: Mesopotamiskt dovvilt (C. d. Mesopotanica)

Utbredning: Dovviltet kommer ursprungligen från Mindre Asien men finns i dag i det vilda eller i hägn över hela Europa.

Levnadsmiljö: Skog, gärna med tät låg buskvegetation, ofta i anslutning till öppen åkermark. Dovviltet har förkärlek till det öppna landskapet.

Beskrivning: Stor hjortart som uppnår en mankhöjd på upp till 120 cm och en vikt på 100-150 kg. Dovviltet finns i fyra färgvariationer: Vit, gulbrun, mörkbrun och svart och där den bruna färgen betraktas som den normala. Normalfärgat dovvilt har längs sidan och ryggen en rad vita fläckar, främst i sommarpälsen. I motsats till de övriga stora hjortdjuren i Europa (med undantag av White-tailed Deer) har dovviltet lång hals. Hornkronan som normalt under fjärde levnadsåret antager skovelaktig form beskrivs först som halvskovel och under hjortens femte levnadsår då kronan normalt är fullbildad som helskovel.

Jaktmetod: Smyg- vaktjakt och drevjakt.

Jaktbar i: Hela utbredningsområdet (även i hägn)

Stäng

Har du anmält dig för att få vårt Nyhetsbrev?

  • Mottag exklusiva erbjudande på jaktresor
  • Få spännande information om jaktresor
  • Var uppmärksam på olika återbudsresor