Drevjakt

Drevjakt och klappjakt – Full action

Drevjakt är utan tvekan den mest intensiva jakt- och naturupplevelse man kan tänka sig. En drevkedja sätter viltet i rörelse fram mot en kedja av väntande passkyttar, och man är på det sättet relativ säker på att få vilt framför sig flera gånger dagligen. Klappjakt liknar drevjakt men här är det en kedja av klappare som driver fram viltet, medan det vid drevjakterna drevkarlarna har hundar och vapen i stället. Något vilt får man skottchans på, i annat fall får man njuta av synen av en lång rad kronhjortar i fullt språng genom skogen så det känns i jorden, det är en imponerande upplevelse!

Många viltarter vid drevjakt

När man driver av ett skogsområde på ett riktigt och konsekvent sätt dyker många viltarter upp. Vildsvin är helt klart den centrala delen i drevjakterna men vid de flesta jakterna är det dovvilt, kronvilt, råvilt, räv, fasaner, snipe/morkullor, änder, hare och kanske mufflon och sikahjort, allt efter vad de enskilda reviren kan erbjuda.

Jakt med drivna djur

Jakt där viltet drivs fram kommer viltet på många sätt. Den egentliga drevjakten är den vi känner från Polen, Ungern och Rumänien, men också Kroatien, Turkiet och Spanien har börjat bli aktuella. Med korta luckor går drevkedjan och deras många hundar genom skogen och driver viltet fram mot skyttekedjan. Här kan det verkligen komma vilt i stor mängd och spänningen är på sin höjdpunkt när man börjar höra drevkarlarnas rop och hundarnas skall i fjärran och öka medan de långsamt närmar sig, och skotten börjar smälla. I länder som Sverige, Finland och Tyskland, brukar man vanligtvis inte bedriva egentlig drevjakt. Här använder man sig inte av en direkt drevkedja som går genom områdena utan oftast några få drivare som med hjälp av sina hundar stöter eller följer spåren efter viltet och således får viltet i rörelse med resultat att viltet kommer i pass för passkyttarna. Den rörliga jakten är också en fantastisk jaktupplevelse, men man kan inte förvänta sig det höga tempo och resultat som vid de välorganiserade drevjakterna i Polen och Ungern, dessa är helt i särklass.

De snabba skotten

På drevjakterna skjuter man i regel alltid på vilt i rörelse. Det ställer lite större krav på ens skjutskicklighet än när man är på vaktjakt och viltet står still. Därför avhänger resultatet ofta på hur den enskilde jägaren utnyttjar de chanser och möjligheten som dyker upp. Därför kan det på det varmaste rekommenderas att uppsöka skjutbana eller skyttebiograf några gånger före avresa. Inte minst om man ska på en drevjakt där viltet oftast kommer i fullt språng. Som vid all annan jakt har förberedelsen ofta en avgörande betydelse för resultatet.

Sökresultat
Erbjudande på jaktresor

Gör som 1000-tals andra jägare

Anmäl dig till nyhetsbrevet och få rese erbjudande samt jaktrelaterade nyheter direkt i inkorgen

  • Erbjudande på jaktresor
  • Information om jakt i utlandet
  • Exklusiva återbudsresor