« Tillbaka

Buffel, Kaffer

Vetenskapligt namn: Syncerus caffer

Underarter: Dvärgbuffel (Cyncerus c. nanus), Savannbuffel (Cyncerus c. S. c. brachyceros), Nilbuffel (Syncerus caffer aequinoctialis) Kafferbuffel (Cyncerus caffer caffer)

Utbredning: Nilbuffel är den av de fyra arterna som har det nordligaste utbredningsområdet: Från Senegal i väster i det breda bältet tvärs över kontinenten till Sudan i öster. Dvärgbuffeln har sitt utbredningsområde i de västafrikanska regnskogarna från Gambia till Kongo och norra Angola. Savannbuffeln finns i västra Afrika och Kafferbuffeln utbredningsområde sträcker sig från Etiopien och Somalia i norr i ett brett bälte längs med östkusten till Sydafrika i söder.

Levnadsmiljö: Buffeln finns allt efter vilken art det är frågan om i tät regnskog, sumpmarker, tät bush och öppna grässlätter.

Beskrivning: Kafferbuffeln är den största av de fyra buffelarterna med en mankhöjd upp till 150 cm och en kroppsvikt omkring 900 kg. Färgen är gråsvart hos de vuxna individerna och pälsen är nästan hårlös. Dvärgbuffeln är den minsta av dem med en mankhöjd av 100 cm och en kroppsvikt på 250-300 kg, Färgen är kastanjebrun (rödbrun). Dvärgbuffeln har rykte om sig att vara den mest aggressiva av de fyra arterna. Nilbuffel påminner mest om Kafferbuffel till utseendet och är storleksmässigt mellan Kaffer- och Dvärgbuffel.  Savannbuffel är storleksmässigt också mellan Kaffer- och Dvärgbuffel och kan finnas både i den rödbruna och den svarta färgvarianten.

Jaktmetod: Smygjakt. Det söks nya spår tidigt på morgonen som följs tillsammans med spårare.

Jaktbar i: Samtliga länder i Afrika med troféjakt.

Erbjudande på jaktresor

Gör som 1000-tals andra jägare

Anmäl dig till nyhetsbrevet och få rese erbjudande samt jaktrelaterade nyheter direkt i inkorgen

  • Erbjudande på jaktresor
  • Information om jakt i utlandet
  • Exklusiva återbudsresor