Jakt i Turkiet

Turkiet är ett land, som rent jaktligt har kommit mer och mer i fokus de senare åren, helt enkelt för att landet är fullständigt unikt både i förhållande till jakt och också naturupplevelse, men i hög grad också i förhållande till viltet som på alla sätt får sägas vara i absolut särklass.

Vildsvin

Mest känt är nog landets stora bestånd av vildsvin, som obehindrat har kunnat växa i antal som följd av den dominerande muslimska tro, vilket har gjort, att vildsvinen aldrig har blivit jagade av den lokala befolkningen i någon nämnvärd grad. Dessutom är det goda chanser för att världens största vildsvin faktiskt springer runt i Turkiet. De turkiska vildsvinen tillhör underarten ”Atilla” (Sus scrofa arrila), som obetingat är den största av vildsvinets underarter, både vad det gäller kroppsstorlek och betar. Ett genomsnittligt turkiskt vildsvin kan förmodligen vara det största du någonsin har skjutit. I Turkiet jagas vildsvin både under vaktjakt och på stora arrangerade och spektakulära drevjakter.

 

Exklusiva arter

Turkiet kan vidare ståta med att vara hemstad för några av de mest eftertraktade troféer i världen . Båda arter som Konya Sheep och Anatolien Mountain Gazelle kan endast jagas här. Endast fåtal licenser på dessa arter utdelas varje år. Medan Konya Sheep primärt är hemmahörande i Konya, region Bozdag, bergen i det centrala Turkiet, så finns Anatolien Mountain Gazelle endast i Hatay vid medelhavskusten.

Kronhjort och råbock

Jakt på kronhjort och råbock är en relativ ny möjlighet i Turkiet, och särskilt när det gäller bockarna är det fortfarande ganska få licenser som utfärdas. Det har både varit bockar och kronhjortar i Turkiet sedan tidernas begynnelse, men århundraden av intensiv och hård jakt resulterade i att bägge arterna kollapsade. En särskilt målinriktat avelsarbete och förvaltning har dock resulterat i att jakten nu åter är möjlig. Faktiskt har jakten på råbock först blivit möjlig igen så sent som 2004. När man återuppbygger ett bestånd har man också möjlighet för att välja de gener man helst vill föra vidare och således har det lyckats att bygga upp vilda bestånd av kronhjortar och råbockar, som i storlek överstiger genomsnittet i de angränsande länderna . Särskilt kronhjortarna är stora med troféer ända upp till 15 kg!

Gems

Den anatoliska gemsen hade inte mycket uppmärksamhet för några årtionden sedan, men då det har kommit på modet att jaga gems, och inte minst att tillföra en trofé från vart av de 10 underarter av gems, började efterfrågan på anatolisk gems att stiga, och helt berättigat. Bergen i det nordöstra Turkiet är inte mindre och spektakulära, och kan vara brutala.

Kungen av dem alla

Trots att Turkiet förfogar över så många majestätiska arter, som det gör, så är det nog en kung över dem alla, nämligen Bezoar Ibex. Bezoaren är den största av alla de 15 ibex arter, som världen har att bjuda på, och begränsar sig till ett geografiskt område, som sträcker sig över Turkiet, Armenien, Azerbadjan och inte minst Iran, där den största delen av utbredningsområdet finns. Enskilda mindre bestånd finns också i Irak och Afghanistan. Bezoar kan jagas i Iran, men det är dyrt och licenserna är få. Därför är Turkiet också själva epicentrum för jakten på Bezoaren, som obetingat ska betraktas som den vackraste ibex av dem alla, och med sin kroppsliga storlek dessutom är det på alla sätt tal om en respektingivande skapelse, som ofta jagas i respektingivande berg. En genomsnittlig Bezoar ligger på ca 60 kg i kroppsvikt, men kan väga upp till 100 kg. Deras horn kan i extremt tillfälle komma upp i hela 150 cm.

Jakten på Bezoar kan ofta kombineras med exempelvis gems eller vildsvin, även om man då ska vara inställd på att man måste förflytta sig till annat område, i vart fall för vildsvin. En annan möjlighet man kan ha om man har tur, det är att stöta på är Bezoar hybrid, då Bezoar har korsat sig med tamget. Dessa hybrider är eftertraktade, men detta kräver som sagt en hel del tur ett stöta på dem under jakten.

Erbjudande på jaktresor

Gör som 1000-tals andra jägare

Anmäl dig till nyhetsbrevet och få rese erbjudande samt jaktrelaterade nyheter direkt i inkorgen

  • Erbjudande på jaktresor
  • Information om jakt i utlandet
  • Exklusiva återbudsresor