Vårens möjligheter

Av: Rune Fich Weischer

I de flesta människors medvetande är jakt något som hör hösten och vintern till. Men det är på inget vis en korrekt uppfattning, för våren bjuder också på en riklig mängd av jaktmöjligheter ute i världen, ja faktiskt även i Europa, och det är nu jakten skall bokas!

Bäver och bockjakt

För att starta i Europa, så är det klart bockjakten som dominerar våren, och nästan alla de gängse jaktländerna som ex. Polen, Tyskland och Ungern m.fl. startar bockjakten i maj månad. Några ställen börjar jakten den 1 maj och andra startar lite senare som exempelvis i Danmark, där den startar den 16 . I Sverige börjar jakten av tradition först i augusti. Men i de län som ligger omkring Stockholm börjar jakten faktiskt redan i maj, vilket endast något fåtal utanför Sverige är klar över.

Är man på bockjakt i Sverige i maj månad är det upplagt för en kombination av jakt även på bäver, som också börjar i maj. En spännande och utmanande jakt som kanske är en lite glömd jaktform.

Duvjakterna

I väster startar de legendariska duvjakterna upp på de brittiska öarna. Även om man kan jaga duvor året runt är våren tillsammans med sensommaren höjdpunkten för jakten. På våren jagar man vanligtvis på nysådda fält och jakten är annorlunda än på sensommaren, då man jagar på stubbåkrar. När man jagar på de nysådda fälten på våren kommer inte duvorna på samma ”ström” som på höstkanten. De kommer mer koncentrerat, och det är lite längre pauser med tid för reflektioner, och hektiska perioder då man närmast kan få intryck av att duvorna ”angriper”….

Vildsvin

En av de mest spännande och intensiva jaktformer av vildsvin, efter min personliga mening, är  smygjakt vid fullmåne på öppna marker, och april/maj är den enda period då man kan utnyttja disciplinen i sin fulla omfattning. Kommer vi längre fram i säsongen blir grödorna så höga att vildsvinen blir mer eller mindre dolda, men inte i april och maj. Särskilt unga rapsplantor verkar som en magnet på vildsvinen som söker sig ut på de öppna fälten under natten för att ta för sig av de små spröda plantorna. Vid fullmåne kan man smyga sig in på dem, och som nämnts, är det inte många jakter som erbjuder en motsvarande intensiv upplevelse. Som en extra bonus är troféavgifterna vid denna tid på året vanligtvis hälften eller mindre än på hösten. Orsaken till det är naturligtvis att det är i de lokala lantbrukarnas intresse att minska de skador som vildsvinen självklart kan förorsaka på grödorna, och därför sätts trofépriserna ner för att begränsa skadorna. Smygjakt i månsken på vildsvin kan ju dessutom kombineras med bockjakt under dygnets ljusa timmar.

Hjortjakt under våren?

Hjortjakt på våren är absolut en möjlighet. I både England, Skottland och Irland kan man jaga både Sika-, dov- och kronhjort under hela april, och ofta kan man få ett extra bra erbjudande på avskjutningen, om reviret man ska jaga på är lite bakefter i avskjutningsplanen för säsongen. Slutligen har vi också den underbara Muntjac i England, som kan jagas hela året och således också på våren. Faktiskt kan man gott argumentera för att det är en av de bästa tiderna att bedriva troféjakt på dem då vegetationen ännu är begränsad i utvecklingen, och det således blir lättare att upptäcka de små försiktiga djuren.

På den andra sidan

Det är faktiskt rikliga jakttillfällen under våren i Europa, men på den andra sidan vårt jordklot har det hela endast börjat. När vi har vår i Europa är det som bekant höst i exempelvis Sydafrika, Namibia och New Zeeland, och alla de jaktliga möjligheter som de länderna kan erbjuda (- och de är många…) står öppna.

Det finns således ingen orsak att luta sig tillbak, slå sig till ro och ställa in bössan i vapenskåpet bara för det är vår. Jaktsäsongen är hela tiden i full gång!

Erbjudande på jaktresor

Gör som 1000-tals andra jägare

Anmäl dig till nyhetsbrevet och få rese erbjudande samt jaktrelaterade nyheter direkt i inkorgen

  • Erbjudande på jaktresor
  • Information om jakt i utlandet
  • Exklusiva återbudsresor