Debat: Bra och dålig jakt

Av: Rune Fich Weischer

 

Låt oss bara vara ärliga. Det finns både bra och dåliga jaktresor, och av de 40-50 stycken som jag har varit på, har det bestämt också varit både några helt fantastiska och tandgnisslande eländiga turer. Och vem kan vi så beskylla detta för? Ja, det är ju inte helt lätt, det är ju inte svart eller vitt.

Jag kan minnas en av mina allra första resor. Det var en drevjakt till Polen. För att göra en kort historia ännu kortare så var mitt resultat att jag kom hem utan att ha skjutit en enda gris, och jag var mycket besviken. Men vad var det egentligen som var grunden till detta den gången? Hade jag haft den jaktliga erfarenheten som jag har i dag hade resultatet nog varit annorlunda, för det var egentligen inte för att jag inte hade sett vilt på jakten. Det gjorde jag nämligen, varje dag, men jag uppfattade inte att det var reella skottchanser, som jag i dag med otaliga drev- och tryckjakter i ryggraden skulle bedöma som glimrande möjligheter. Med andra ord var det den gången min egen skull att turen blev en ”dålig jakt”. Hade jag förberett mig bättre innan resan hade det nog blivit en fantastisk jakt för mig.

Missförstå mig inte! Jag menar bestämt inte att det alltid är jägarens skull när en jakt inte blir som förväntat! Absolut inte. Det finns många exempel på när det varit en jaktresebyrå, eller ännu oftare, en jaktutbjudare/arrangör som sviktat. Det jag bara vill säga är, att ibland måste man alltså själv ta ansvaret, för när det handlar om jakt finns det inga garantier.

Det finns inga garantier vid jakt

Jag har haft förmånen att verka som redaktör på flera olika jakttidningar, och ganska ofta blivit kontaktad av jägare som menat att de haft en dålig upplevelse av en jaktresa, som de önskade tala om i tidningen. Även om det för mig som redaktör var omöjligt att gå in i en enskild sak mellan en jägare och en jaktarrangör, så läste jag naturligtvis alltid grundligt igenom bakgrunden till klagomålet. Det visade sig snabbt en bild av två grupper och uppfattningar. De som faktiskt hade ett klagomål och fått något annat än de blivit lovade, och så var det den gruppen som i övrigt också var den största. Det var relativt nya jägare, och resan de klagade över var typiskt deras första eller andra. Denna grupps klagomål uppstod nästan alltid utifrån en felaktig uppfattning av att man kan ställa garantier på jakt. Det kan man naturligtvis inte. Viltet gör vad viltet vill. Några gånger kommer bocken fram, andra gånger gör den det inte. Det är därför vi jagar. Det är spänningen, och den stora lyckan när det lyckades. Om det vore garanti varje gång skulle jakt nog inte tilltala rätt många av oss jägare. Bland denna grupp av klagare fanns också de som hade sett jaktfilmer. Jaktfilm sammanklippt från otaliga dagars jakt med flera jägare. Om man har sett en jaktfilm på en timme sammanklippt av hundravis av jakttimmars klimax, och förväntar sig att möta samma intensitet på den jaktresa man ska på, då kan man bli ordentlig besviken.

Jakten premisser

När vi reser ut på jakt så är det viktigt att komma ihåg, det är viltet som bestämmer, precis som det också är under våra jakter här hemma. Naturligtvis kan man kritisera jaktarrangören om han glömmer att möta upp och hämta på flygplatsen, eller inte gjort sitt förarbete, men den sista och avgörande punkten för om en jaktresa blir en succé eller inte, är helt upp till vädret, naturen och viltet, och det är ju parametrar som vi inte har möjligheter att ändra på, och gudskelov för det!

Det bästa sättet man kan försäkra sig på om en jaktresa blir succé är att ställa sina förväntningar realistiska från början. Är förväntningarna orealistiskt höga blir även en succéfull tur en dålig jaktresa. Det är i all enkelhet jaktens premisser.

Erbjudande på jaktresor

Gör som 1000-tals andra jägare

Anmäl dig till nyhetsbrevet och få rese erbjudande samt jaktrelaterade nyheter direkt i inkorgen

  • Erbjudande på jaktresor
  • Information om jakt i utlandet
  • Exklusiva återbudsresor