Buffeljakt med Diana

Buffeljakt

Historiskt sett var det lejon och elefant som tidigare hade störst uppmärksamhet bland The Big Five under afrikajaktens guldålder fram till andra världskriget. De var stora, vackra och särskilt exotiska djur, och sett med västerländska ögon kunde dessa två arter inte förbigås som trofé. Buffeln däremot såg man ofta som en stor ko, och kor kände man ju till hemma i Europa. Sådan var uppfattningen då, i varje fall bland de européer som vid den tiden aldrig satt sina fötter i Afrika. Buffeln var den minst betydelsefulla. Helt annorlunda var hållningen dock bland de som jagade The Big Five. Här blev buffeln ofta betraktad som den mest betydelsefulla och utmanande arten bland De Fem Stora. Jakten var fysisk krävande, ställde stora krav till jaktligt kunnande och riskerna var påtagliga, för bufflarna var både listiga och beräknande, och kunde plötsligt få för sig att dyka upp från ingenting strax bakom jägaren.

Under senare tid har de flesta dock fått upp ögonen för hur spektakulär en buffel faktiskt är, inte minst som jaktobjekt, och många vill i dag nog betrakta buffeln som den yppersta jaktliga utmaningen som Afrika kan bjuda på.

Det vilda Afrika

Själv har jag upplevt att jaga Ugandas vilda bufflar, vilket är en fantastisk upplevelse, inte bara i förhållande till jakt, utan även i hög grad också i förhållande till kultur. De vilda bufflarna lever nämligen inte på ställen där turister normalt kommer och därför upplever man under buffeljakterna det äkta Afrika och de äkta afrikanerna. Afrika är som bekant både vackert och brutalt, men bland befolkningen som bor i små grupper i bushen möts man i stort sett alltid med stora leende, intresse och gästfrihet.

Detsamma gäller i länderna Zambia och Mozambique. Här jagar man också i den vilda bushen långt från dit turisterna kommer, vilket ger en upplevelse för livet.

Både Zambia och Mozambique består av stor del gigantiska sumpområden, vilket ger goda förhållanden för bufflarna, som gärna föredrar denna typ av habitat. Samtidigt jagar man ofta i täta vassområden, vilket gör den jaktliga upplevelsen mycket intensiv och spännande.

Mozambique som jaktland

Mozambique är ett jaktland under utveckling, och väl att märka ett fantastiskt spännande jaktland. På grund av det speciella habitatet och några av världens största naturparker finns i Mozambique några av de mest eftertraktade viltarter som flodhäst, krokodil, Sabel, elefant, leopard och en lång rad antiloper. Flera av dessa viltarter kan även kombineras med jakten på buffel. En särskild fördel med Mozambique är vidare att de enorma svårframkomliga vasskogarna i våtmarkerna tillåter att viltet kan hålla sig dolt för människor en stor del av sitt liv, och således finns det i Mozambique alltid möjligheten att en trofé i drömklassen dyker upp under jakten.

Zimbabwe är ett säkert val

Det sker mycket i Zimbabwe på den politiska scenen i dessa år. Det har det förvisso alltid gjort. Man hör också somliga tider om oroligheter i landet, vilket man i övrigt också gör i Mozambique. Det ska man dock inte låta sig skämmas av, utan endast tänka på hur gigantiska de afrikanska länderna är. Mozambique är en smula större än Tyskland och Zimbabwe en smula mindre. Om där är oroligheter i en enstaka tysk stad, är det inte detsamma som att Tyskland generellt är osäkert att jaga i och det samma gäller för länder i Afrika.

Speciellt Zimbabwe har en särskilt professionellt bedriven jaktorganisation, primärt beroende av jaktutbytet från utlandet som genererar pengar till både stat och lokalbefolkning, varför man generellt är särskilt välkommen. Även om man hör mycket om Zimbabwe i medierna är landet nog ett av de mest säkra land man kan jaga äkta vilda bufflar i, både i förhållande till säkerhet och till att få den trofé man har kommit hit för.

Erbjudande på jaktresor

Gör som 1000-tals andra jägare

Anmäl dig till nyhetsbrevet och få rese erbjudande samt jaktrelaterade nyheter direkt i inkorgen

  • Erbjudande på jaktresor
  • Information om jakt i utlandet
  • Exklusiva återbudsresor