Jakt på egen hand

Av: Rune Fich Weischer

 

Att jaga på egen hand är spännande och utmanande. Inte minst när det sker i utlandet, när man inte har samma ”hemmakänsla som när man jagar i sitt hemland. Men lagar och regler gör det många gånger svårt att komma till och jaga på egen hand, men faktiskt har Diana Jaktresor flera destinationer i programmet där det faktiskt är möjligt.

En utmaning

Låt det sägas meddetsamma. Med en lokal jaktguide kan man helt säkert nedlägga fler troféer, och också större troféer än man gör om man jagar på egen hand i ett stort och okänt revir, men att nedlägga mycket vilt och stora troféer är väl inte heller meningen med att jaga ensam. Att jaga på egen hand handlar om att själv ta besluten, själv att bedöma förhållandena och sist men inte minst själv bestämma viltet och jakten på det. Det handlar som sagt med andra ord om jakt i sin renaste form. Är du en god och ihärdig jägare kommer din insats bli belönad. Är du det motsatta blir resultatet av jakten helt säkert också det motsatta. När du jagar på egen hand ställs det krav på dig.

 

Jag har själv alltid varit glad i att jaga på egen hand och haft lyckan att kunna göra det en hel del runt om i världen. Med lokala vänners hjälp som antingen kunna ställa ett revir till förfogande till mig eller hjälpa mig med krångligt pappersarbete, vilket absolut inte alltid varit lätt, tycker jag att det varit besväret värt, för jakt på egen hand motsvarar i högsta grad min jaktliga värdesättning. Förstå mig rätt, jag nedlägger gärna stora troféer, också tillsammans med en jaktguide, och gläds alltid över när det lyckas. Dock finns det bara en ojämnförlig glädje och stolthet när det lyckades att nedlägga ett vilt i utlandet på egen hand. Satt lite på sin spets, så vill jag nästan hellre skjuta en kronkalv än en trofébärande hjort om det var jag själv fann och nedlade kalven, och det varen jaktguide som förde mig till den trofébärande hjorten. Denna beskrivning är naturligtvis en liten överdrift men visar en god bild över vad jakten kan ge på egen hand.

 

Jakt på egen hand – nu lite enklare

Som nämnt har jag jagat en del på egen hand, men jag har också använt mycket tid på att få det lokala pappersarbetet på plats, och faktiskt är det nog bara omkring hälften av de jakter jag försökt att realisera som faktiskt blev något av, för lagar och förordningar satte stopp för det hela i sista stund, eller kostnaderna visade sig bli för höga.

Därför är det en stor fördel att slippa allt det planläggningsmässiga förarbetet och bara nöja sig med att glädja sig till sin jakt. Som en av endast få jaktresebyråer har Diana Jaktresor jakt på egen hand som en fast del i programmet, och kanske det kommer fler möjligheter framöver då det är en stor efterfrågan på dessa jakter.

Skottland

Att jaga i Skottland är äventyrligt och utmanande. Det vill nog de flesta som provat det säkert kunna nicka egenkännande till. När det görs på egen hand blir man verkligen testad. På Crianlarich norr om Glasgow kan man jaga kronhjort och råvilt på egen hand på 3 000 hektar, bestående v blandskog och högland. Övernattning sker i stuga i reviret och man står själv för kosten. Mer information: kristina@diana.dk

Nordirland

Även i Nordirland kan det arrangeras jakter utan guide. Jaktens uppläggning är på många sätt det samma som i Skottland då man bor i stuga i reviret, men dock med den väsentliga skillnaden att det är de eftertraktade sikahjortarna som man ska jaga. Mer information: kristina@diana.dk

Tyskland

Tyskland bjuder på många fantastiska jaktliga möjligheter, och en av dem är bockjakt på egen hand. Den tyska jakten bjuder inte på samma vildmarksupplevelse som Nordirland och Skottland, men gör den i gengäld tillgänglig för alla. Man blir anvisad ett område, och var stegarna står av den stadiga jägaren, och utifrån detta är det sedan upp till en själv att jaga efter bästa förstånd. Övernattning sker på ett lokalt gasthof. Mer information: anne@diana.dk

Erbjudande på jaktresor

Gör som 1000-tals andra jägare

Anmäl dig till nyhetsbrevet och få rese erbjudande samt jaktrelaterade nyheter direkt i inkorgen

  • Erbjudande på jaktresor
  • Information om jakt i utlandet
  • Exklusiva återbudsresor