« Tillbaka

Urial

Vetenskapligt namn: Ovis orientalis vignei

Underarter: Afghan Urial (Ovis Orientalis cycloceros): södra Turkmenistan, östra Iran, Afghanistan, norra Balochistan i Pakistan. Transcaspian Urial (Ovis orientalis arkal): Ustjurt-Plateau (Turkmenistan, Uzbekistan, norra Iran) och västra Kazakstan, Blanford Urial eller Balochistan Urial (Ovis orientalis blanfordi): Balochistan (Pakistan). Ladakh Urial (Ovis orientalis vignei): Ladakh även i norra Pakistan, Kaschmir.

Utbredning: Se ovan.

Levnadsmiljö: Urial lever i första hand i relativt låga berg

Beskrivning: Urialen är ett centralasiatiskt vildfår som är mycket nära besläktat med det europeiska mufflonfåret. Med en mankhöjd på upp till 90 cm är urialen ett mellanstort vildfår. Hornen är mindre än mufflonens med variationer mellan de olika underarterna. Endast baggen har stora horn som kan bli upp till ca 100 cm långa mätt utmed utsidan.

Jaktmetoder: Smygjakt. Företrädesvis på vintern.

Jaktbar i bl.a.: Pakistan och Iran.

Bevarandestatus: Vulnerable (sårbar). Det största problemet för den framtida bevarandeinsats är, att urialen – i motsättning till bergsarterna som lever betydligt högre upp – lever i områden som är perfekt ägnade till mänsklig bebyggelse. Bestånden av de flesta underarterna är dock stigande – särskilt i områden med kontrollerad troféjakt.

Erbjudande på jaktresor

Gör som 1000-tals andra jägare

Anmäl dig till nyhetsbrevet och få rese erbjudande samt jaktrelaterade nyheter direkt i inkorgen

  • Erbjudande på jaktresor
  • Information om jakt i utlandet
  • Exklusiva återbudsresor