« Tillbaka

Gepard (Asien)

Vetenskapligt namn: Acinonyx jubatu

Underarter: Två underarter här under en i regionen: Acinonyx j. venaticus: Turkmenistan, Uzbekistan, Tadzjikistan, Transkaukasus till den afghanska gränsen, Irak till Syrien, Jordan, Israel, Libanon.

Habitat: Öppen halvtorr savann, inklusive buffertzoner till fuktig savann. Förekommer nästan aldrig i skogsbeväxta områden.

Beskrivning: Denna ”Greyhoundliknande” katt är karaktäristisk med sin smidiga, slanka kroppsbyggnad och långa ben. Kan påminna om en spinkig och långbent leopard. Kroppsvikten ligger mellan 40 och 70 kg. Mankhöjden är ca 70 cm. Pälsen är gulbrun till gul, med små ovala/runda fläckar. Undersidan är vitaktig med färre antal fläckar. Öronen är korta och knubbiga. Geparden har karaktäristiska svarta ”tårränder” från ögonen ner till munnen. Svansen är mycket lång och behövs för att hålla balansen och riktningen vid den snabba jakten på byten, den har också svarta fläckar. Geparden hör till våra snabbaste sprinters, och kan nå hastigheter över 100 km/h på kortare distanser. Därmed är geparden det snabbaste landlevande däggdjuret. Geparden äter sällan upp hela sitt byte och gömmer det heller inte som leoparden. Den äter i stort sett bara färskt varmt kött. I mellanöstern har geparden använts vid jakt på gaseller.

Jaktmetoder: Pürschjakt. Eftersom geparden inte äter ”kall mat” och så gott som aldrig återväder till ett byte kan man inte locka den till en åtel.

Jaktbar i: Geparden är allvarligt hotad i regionen.

Erbjudande på jaktresor

Gör som 1000-tals andra jägare

Anmäl dig till nyhetsbrevet och få rese erbjudande samt jaktrelaterade nyheter direkt i inkorgen

  • Erbjudande på jaktresor
  • Information om jakt i utlandet
  • Exklusiva återbudsresor