Praktisk information för Kirgizistan

Jakt

En förutsättning för en lyckad jaktresa är att utrustning, kondition, vapen och en rimlig skjutskicklighet är i ordning. Det är också viktigt att ha teoretisk kunskap om den jakt man ska bedriva. Sist, men inte minst, är det för sent att lära sig skjuta när man har en kapital ibex "på kornet" ute på 300 m. Bössan ska vara i ordning, noggrant inskjuten och kikarsiktet riktigt monterat.

Ut- och införsel av vapen

Det är nödvändigt att man innehar EU-vapenpass. Vänd dig till tullmyndigheten och visa detta EU-vapenpass. Detta gäller både vid ut- och inresa. Kom ihåg: Ta alltid vapen, ammunition, jaktkort och vapenlicens med till tullmyndigheten med det samma. Detta kommer att spara dig massa besvärligheter och tid.

Regler för handbagage som blir fråntaget i säkerhetskontrollen

Säkerhetsbestämmelserna har de senare åren blivit hårdare i på alla flygplatser i hela världen. Detta betyder att det blir fråntaget många fler effekter än tidigare från passagerarna i säkerhetskontrollen. Kom ihåg, skarpa föremål såsom knivar, saxar mm inte får medföras i handbagaget, utan skall packas ned i det bagage som checkas in samt att det är speciella regler för diverse vätskor som skall medföras. Vi hänvisar till www.slv.dk Statens Luftfartsväsens hemsida för ytterligare information.

Goda råd angående transport av vapen

Vapnet skall transportera säkert, till exempel i en metall- fiber eller plastkoffert som är godkänd för flygtransport. Kom också ihåg, att ammunition och slutstycke INTE får förvaras och transportera tillsammans med vapnet, utan skall transportera i det bagage som checkas in. Var uppmärksam på: Det är inte längre tillåtet att transportera ammunition i originalförpackningar. All ammunition skall förvaras (och transporteras) i låsbar ammunitionsbox, godkänd för resa med ammunition och skall checkas in separat med gevärskofferten. Varje del med egen bagagemärkning/tag.

Ryggsäckar, sportbagar och liknande är inte att jämföra med en koffert och kan inte användas för transport för slutstycke och patroner. Det ska vara en koffert/väska som kan låsas. Var uppmärksam på att gevärskofferten och kanske också dina övriga koffertar/väskor skall öppnas av Security och i tullen för resande utanför EU. Önskar du sätta extra lås på kofferten, elektriska strips eller annat på dina koffertar, så vänta till efter Security har avslutat säkerhetscheckningen. Enligt det internationella flygförbundet IATA får man medföra max 5 kilo ammunition, och denna skall vara förpackad i metall/fiberbox godkänd för flygtransport (stötsäker och med speciellt fack för varje enskild patron).

Viktigt!!

Vi vill göra dig uppmärksam på att det på vissa flygplatser har införts extra kontroll av vapen- och ammunitionsbagage. Denna kontroll kan medföra att du ska kunna peka ut vilket bagage som hör till ditt vapen och din ammunition. Detta brukar ske vid gaten i transitflygplatsen dvs. i samband med byte av flyg i exempelvis Frankfurt. Det är därför av yttersta vikt att du är uppmärksam på, vilken bagagetag som hör till ditt vapen och din ammunition. Yttersta konsekvensen kan bli att ditt bagage inte kommer vidare med flyget.

Det får medföras max 20 kg bagage på flyget (inkl. vapen) samt 7 kg handbagage i kabinen. Medförs över 20 kg bagage ska det betalas för övervikt. Det brukar oftast avkrävas avgift för transport av vapen på flyg och detta betalas direkt på flygplatsen. Det är olika avgifter beroende på flygbolag. Några kräver 450 kr varje enkel flygresa.

Inköp:

I jaktområdet är det på goda grunder inte mycket man kan köpa. Det är en god idé att "proviantera" i Bishkek vid ankomsten om det är möjligt.

Medicin:

Det är inte stora möjligheter att få medicin i Kirgizistan, så ta med läkarordinerad medicin samt huvudvärkstabletter, diarrétabletter, elastisk binda, gasbinda, antibiotika, talk och ev. ögondroppar.

Vaccination:

Resande till Kirgizistan rekommenderas att vara vaccinerad mot difteri under de sista 10 åren samt mot hepatit A och stelkramp.

Dricks:

Det är naturligtvis alltid upp till den enskilde jägaren att avgöra hur mycket man vill ge i dricks, men vi kan upplysa, det är kutym att både jaktguiden och dennes medhjälpare, tolken och kocken i lägret får dricks. Rekommenderad dricksär US$ 500 till guiden, US$ 300 till "assistentguiden" för en argali jakt. Kan vara mindre på en ibex jakt och lite mer för en riktigt bra argali. Därutöver US$ 100 – 150 till kocken och tolken.

Det ska än en gång poängteras, att dessa summor är vägledande, och att frågan om dricks alltid är en frivillig sak.

Det rekommenderas att ha med sig:

 • Sovsäck (till minst – 20 grader)
 • Bra liggunderlag
 • Insektsspray
 • 1-2 rullar toalettpapper
 • 1 par vardagsskor/joggingskor (under uppehållet i huvudlägret)
 • 1 par varma kängor (ex. kraftiga läderkängor med GoreTex, bra ingångna)
 • 1 set bra regnställ (ev. GoreTex, byxor och jacka)
 • 1 set vitt camouflage överdrag (för jakt i okt.– febr.)
 • 1 varm jaktjacka
 • 2 par varma jaktbyxor (ev. med GoreTex)
 • 2 varma tröjor (gärna fleece eller ull (polartec)
 • 2 set termounderkläder
 • 4 set underkläder
 • 2 par varma handskar
 • 1 halsduk
 • 1 mössa (varm och vindtät med öronlappar)
 • 1 näsduk
 • 1 liten ståltermos
 • Toalettsaker och handduk
 • 1 stor jaktkniv
 • Tändstickor (vattenavvisande)
 • Kikare, helst med avståndsmätare
 • Kamera med gott om minne samt batterier
 • Ficklampa med extra batterier
 • 1 liten ryggsäck, gärna med spännbälte (20 liter)
 • Sololja (minst faktor 8)
 • Solglasögon (om man använder glasögon, är ett extra par en god idé
 • Mediciner och förbandsartiklar (mot diarré, blodtrycksförändringar p.g.a. den tunna luften, feber samt cerat för att skydda läpparna)

Ofta faller inte maten på läppen hos jägare från väster, så en del jägare tar med sig olika soppor på påse. Tar inte stor plats och kan snabbt tillredas med kokt vatten. Lite choklad, kex och energitabletter kan också vara en god idé att ha med sig.

Jakten:

Även här får vi inte glömma att vi är i Kirgizistan, och vi är i ett jaktområde som inte har årtionde med erfarenheter med utländska jägare, därför ska man inte förvänta sig samma effektivitet som exempelvis upplevs i andra jaktland med många års erfaren het av gästjägare. Man kan räkna med en stor arbetsinsats från de lokala jägarna. Jaktledaren vill alltid försöka, på det efter deras mening mest effektiva sättet, att göra jakten så bra som möjligt. Då traditioner och sedvänjor som bekant (och lyckligtvis) är olika världen över är det, det den lokala jägaren anser för det mest effektiva, kanske inte helt den jaktform vi brukar utöva. Men man får inte glömma, att oavsett hur jakten utövas, bedrivs den i bästa mening och med ett mål för ögonen, nämligen att ge jägaren det bästa möjliga jaktresultat.

Under resan vill dagstemperaturen ligga på mellan + 5 och + 15 grader, och med en nattemperatur på – 5 till – 15 grader. Det vill säga, att det vid denna årstid ofta är regn och snö, så det är en god idé att ta med sig kläder med membran som exempelvis GoreTex, som både är vind- och vattentätt plus att kläderna tillåter kroppen att andas.

Vid ankomsten blir man inkvarterad i huvudcampen på ca 2 500-2 800 m.ö.h. Denna består av stugor av trä, husvagnar och av och till traditionella yurtor. Dagen efter tar man ut i bergen, antingen på hästrygg eller med 4x4 terrängfordon. Under dagen förflyttar man sig längs bergsryggarna och spanar på bergssidorna och foderplatserna. Man kan förvänta sig att få se får och ibex varje dag. Till lunch ute under jakten får man varm dryck, smörgås, salami, torkad frukt och nötter. När man lokaliserat en bra bagge/bock fortsätter jakten till fots. Man jagar normalt på ca 3 200-4 000 m.ö.h. och det är viktigt att vara i god fysisk form. Glöm inte att öva ordentligt med studsaren innan avresan. Jakt i bergen kräver långa skotthåll (upp till 450 m är inte ovanligt). Under jakten övernattar man i tält eller liknande, och här finns inte någon form av uppvärmning.

Alla jägare ska ha med sig en sovsäck av god kvalité, som man kan hålla värmen i, och det är bra att ha med sig liggunderlag. Det är bra att ha med sig en avståndsmätare till bergsjakten då det kan vara svårt att bedöma avstånd i bergen.

Klimat:

Temperatur och nederbörd

Bishkek Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec

Temp. max -5 0 3 13 19 25 27 26 23 14 5 -2

Temp. min -15 -10 -5 3 13 14 15 14 8 4 -5 -10

Regn mm 30 40 60 90 100 55 40 20 20 50 50 40

Kontanter:

Var uppmärksam på att i Kirgizistan får det inte användas US$-sedlar som är äldre än 1990.

Dricksvatten:

Vatten i Kirgizistan ska inte drickas, då det ofta finns bakterier i det.

Alkoholhaltiga drycker:

Är generellt billigare än i Skandinavien.

Försäkring:

Vi gör dig uppmärksam på att om du tecknar vår rese- och avbeställnings försäkring täcker den också jaktansvar. Då man vid resa utanför Europa skall vara täckt av en ansvarsförsäkring för jakt, är det ett krav, att du har en ansvarsförsäkring för jakt. Vi utgår från, att du har ett giltigt nationellt jaktkort, och vi gör dig uppmärksam på att detta är en förutsättning för att försäkringen täcker jaktansvaret. Försäkringen täcker utöver det belopp som finns i den ansvarsförsäkring som till exempel ingår som medlem i Svenska Jägarförbundet också har samma riktlinjer och samma betingelser.

Hemtransport av troféer:

Vi rekommenderar jägarna att lämna troféerna och skinn till vår samarbetspartner i Bishkek. De kommer därefter ombesörja hemtransporten med Labrador Cargo, som vår partner i Kirgizistan har samarbetat med under ett antal år. Vi rekommenderar detta då det har blivit mer noggranna bestämmelser för hemtransport av troféer.

Ev. missförstånd:

Skulle det under uppehållet mot all förväntan uppstå problem av den ena eller andra orsaken, som du inte själv menar att du kan lösa, kan du kontakta oss under kontorstid (måndag-fredag kl. 08.30-17.00) på telefon +45 62 20 25 40 eller per fax +45 62 20 25 42. Det är för sent att rätta till ev. missförstånd eller fel efter din hemkomst. Därför gör vi dig uppmärksam på att det är oerhört viktigt att du omedelbart underrättar oss om du hamnar i olösliga problem. Bara i de tillfällen där vi har blivit informerade kan ev. klagomål bli behandlat och ev. klagomål SKALL under alla omständigheter införas i jaktprotokollet!

Nödtelefon:

Diana har upprättat en nödtelefon, där våra kunder utanför allmän kontorstid – under alla dygnets timmar och alla veckans 7 dagar – alltid kan komma i förbindelse med en kompetent Diana-medarbetare. Det ska dock understrykas, att denna telefonlinje endast är till för akut nödsituation, då det är absolut nödvändigt att komma i förbindelse med Diana eller en närstående. Använd denna nödtelefon när det absolut krävs, men undgå vänligen missbruk! + 45 30 26 25 40

Speciellt till förstagångsresenären:

Under en jaktresa i utlandet representerar man hela sitt lands jägarkår. De människor man kommer i kontakt med, vill ju naturligt bedöma ett lands jägarbefolkning utifrån de jägare de möter från det aktuella landet. Diana-jägare har hittills haft ett gott rykte, och det lägger vi stor vikt vid att bevara, så därför vill vi uppmana den enskilde att uppträda med värdighet och lugn, om situationer uppstår och oenighet.

Hemkomsten:

Vi är alltid glada för att höra från dig efter hemkomsten. Det är av största vikt så att vi löpande kan följa med i vad som sker "där ute". Därigenom kan vi utveckla och ev. förbättra våra jaktresmål. Därför, antingen du har ris eller ros till oss, låt oss höra av dig!

Vi hoppas, att ovanstående gett dig svar på alla de frågor du naturligt vis har ställt dig före avresan, Skulle du ha obesvarade frågor, ska du inte vara rädd för att kontakta oss- vårt arbete är i första hand att betjäna dig.

 Med vänlig hälsning Limpopo Travel & DIANA Hunting Tours A/S

Erbjudande på jaktresor

Gör som 1000-tals andra jägare

Anmäl dig till nyhetsbrevet och få rese erbjudande samt jaktrelaterade nyheter direkt i inkorgen

 • Erbjudande på jaktresor
 • Information om jakt i utlandet
 • Exklusiva återbudsresor