« Tillbaka

Sydafrika - Makuya

Levuvhufloden svänger och snor sig genom den på flera område glömda vildmarken i det nordöstliga hörnet av Limpopo provinsen. Här, där floden löper samman med den stolta Lipopofloden är området täckt av tät bush, där de tre länderna Sydafrika, Zimbabwe och Mozambique möts.

Historisk var detta område känt som Crooks Corner, där nyfikna och laglösa äventyrare för flera generationer sedan fann, inte bara en hemvist utan också fantastiska jaktmarker. Dessa äventyrare visste dock att man för att undkomma lagens långa arm, måste ta sig över rätt gräns, beroende på vilken ämbetsman som  kunde tänkas jaga en under påföljande dag.

Dette var en riktig vildmark som sträckte sig mot norr till Savefloden, österut förbi Krugerparken till Massingir i Mozambique.

Genom generationer var detta område också en del av de naturliga vandringslederna för stora flockar efanter, med stora tjurar prydda av sina imponerende betar. Den legendariske Harry Manners, vars huvudläger låg öster om Krugerparkens norra sektion, nedlade här en elefant med betar på 187 pund. Elefanter med betar på 80 pund var mer regel än undantag. Det är därför helt naturligt att storviltjägare och äventyrare lockades till denna viltrika del av Afrika, för att uppleva den fantastiska viltrikedomen och äventyren. Seriösa jägare från hela världen flockades vid detta område längst Levuvhufloden, som också blev känt som Elfenbensvägen. De som kom hit jagade antingen för pengarna eller för att uppfylla jaktliga ambitioner, men det var alltid elefanter och stora buffeltjurar som var det primära bytet.

Harry Manner beskrev den största elefanten i sin bok ”Kambuku” och T V Bullpin odödlig-gjorde jägaren Bvakenya Barnard i sin beskrivning av ”the Ivory Trail”. Då Barnard reste norrut, slog han läger på Baobab Hill, med utsikt över Levuvhufloden. Han fortsatte sedan över floden på sin väg mot Makhuleke och Crooks Corner längre norrut.

Denna del av Sydafrika är också Vendafolkets land. Venderna kom norrifrån och slog sig ned här i början av 18:e århundradet. Det är ett fascinerande folkslag med en glad och spännande folklore, som kom till detta område med tätbevuxna höjder, skogar med vildfikon, marulafrukt, lalapalmer, rankor och ormbunkar.

Det är här, i det nordöstliga hörnet upp mot Krugerparken man finner Makuya Nature Reserve. I just detta viltrika ”Big Five”område, där det inte bedrivits jakt sedan 1996 och där Levuvhufloden på en sträcka av nästan 50 km utgör en naturlig gräns mot Kruger, så att viltet rör sig på ett naturligt sätt fram och tillbaka över floden.

För den som drömmer om jakt i det gamla Afrika är det ganska naturligt att dras till denna del av ” the old Ivory Trail”. Från Baobab Hill, där huvudlägret nu är etablerat, kommer man att finna och uppleva anden av Bvakenya Barnard, när man låter blicken glida över Levuvhuflodens stränder, där de stora krokodilerna ligger och solar, vidare ut över Krugers fascinerande bush på andra sidan för att slutligen fastna på de fjärran höjderna borta vid Crooks Corner.

Makuya Safaris och Limpopo Travel gick  2008 in i ett samarbetsavtal med Makuya Traditional Council om utveckling av turism, naturskydd och jakt i detta praktfulla område.

Vi är mycket glada för detta samarbete, som också för Makuyafolket är av stor betydelse. Rent ekonomiskt har det stärkt dem eftersom en stor del av intäkterna kommer dem tillgodo och det har också lett till arbete för många människor.

I området som består av totalt orörd bush utan mänskliga bosättningar, har det förutom de få jakter som genomförts 2008-2011 inte bedrivits jakt sedan 2006. Man kan därför förvänta sig en riktigt hög trofékvalitet.

Vad gäller elefanter, så har det nedlagts djur med mellan 53 och 80 punds trofévikt. Så är man beredd att jobba för saken, så har man riktigt goda möjligheter till en kapital tjur. Det föregår några forskningsprogram beträffande elefanter i Krugerparken, där man satt halsband på några få elefanter. Skulle någon av dessa elefanter dyka upp i Makuyareservatet, är den naturligtvis fredad. För ordnings skull skall det observeras att dessa halsband är satta på slumpmässigt utvalda elefanter och alltså inte med inriktning på stora tjurar. Vi är lika intresserade av dessa forskningsresultat som parkens forskare är, varför vi försöker samarbeta med dem då detta är möjligt.

Trofékvaliteten på bufflar är också hög. Tjurar med utlägg på 40 tum är ganska enkla att hitta och 44-45, ja ända upp till 48 tum har setts i området. Det är också riktigt goda bestånd av andra viltarter, och speciellt har kudu och nyala en mycket hög trofékvalitet.

Den årliga avskjutningskvoten är bestämd i samarbete med Nature Conservation och deras viltbiologer, för att säkra att både viltbestånd och trofékvalitet skall hålla samma höga nivå i många år framåt. I samarbete med Makuyafolket är vi säkra på att det kommer att hållas fokus på miljö samt ett långsiktigt och bärkraftigt nyttjande av området.

Campen ligger otroligt vackert på Baobab Hill, högt över floden och med en fantastisk utsikt mot Krugers nationalpark och den kringliggande bushen.

Det är en klassisk camp av god standard, där det är totalt 7 stora rymliga och välinredda tält, alla med eget bad och toalett, samt terrass med utsikt. 4 av tälten ligger tillsammans 2 och 2. De har gemensam terrass och ett litet tekök, så de är idealiska för en familj eller en grupp goda vänner.

I campen är det också en stor solterrass och ett särskilt stort uppehållstält med mat-och samlingsrum samt eldstad och boma, där måltiderna oftast intas.

Lediga stunder finns det mycket bra fiske efter ”tigerfish” i floden. För ev ickejägare kan det självklart arrangeras utflykter till Kruger nationalpark.

Erbjudande på jaktresor

Gör som 1000-tals andra jägare

Anmäl dig till nyhetsbrevet och få rese erbjudande samt jaktrelaterade nyheter direkt i inkorgen

  • Erbjudande på jaktresor
  • Information om jakt i utlandet
  • Exklusiva återbudsresor