De bästa råbockslanden anno 2018

Bocksäsongen har kommit igång, och i de kommande månaderna kommer nog tusental av danska jägare lämna landet i jakten på drömbocken. Många har redan rest ut och som alltid är Polen den stora destinationen. Polen är utan jämförelse det ledande landet i Europa, när det gäller bockjakt, men det finns alternativ, och alla har sitt eget lokala kännetecken.

England och Skottland är andra jaktländer som danskarna traditionellt är glada för, särskilt när det handlar om stora bockar. Speciellt i England nedläggs varje år några gigantiska medaljbockar, och som en bonus är priserna i England och Skottland ofta en del billigare än vad man kan uppleva i Polen, samtidigt kan man uppleva kulturen i landet. Bockarna är som regel mycket stora och symetriska.

Frankrike är ett land som på allvar har kommit på alla bockjägares läppar de senaste 4-5 åren. Frankrike blir aldrig det land där man skjuter många bockar, men i gengäld kan man i samband med jakten ha fina upplevelser. I norra Frankrike jagar man ofta bockarna i skogsklädda berg. Det är inte på något sätt någon bergsjakt, här kan alla med en någorlunda fysik vara med. Om vintern är skogen ofta snöklädd och betingelserna hårda, varför råbockarna blir mindre i storlek, både i kropp och också hornuppsättning, men att smyga sig fram till en bock på en bergssida beklädd med gammal naturskog, är en upplevelse man bör unna sig själv en gång i livet. Önskar man stora bockar, kan Frankrike absolut också vara med. Då ska man till sydkusten och då kan jakten lätt kombineras med familjesemester. Jakten sker nämligen här i jordbrukslandskap utanför städerna, och ofta jagar man i natursköna omgivningar. Här finns även riktigt stora bockar, som i formen är otroligt kraftiga. Några vill kanske även kalla dem knotiga, men imponerande är de!

Polen kan det hela! De kan presentera både stora och många mindre, så oavsett om målsättningen är en stor medaljbock, eller en jakt där man är någorlunda säker på att nedlägga en mindre bock var dag, så kan Polen leverera. Formen på de polska troféerna är mycket harmoniska och som vi känner dem från Danmark, bara en hel del större.

Spanien är ett annat land, som liksom Frankrike plötsligt kom på alla läppar för bara några år sedan. De lokala jägarna har tidigare inte visat bockjakten det stora intresset, då fokus för de spanska jägarna i högre grad handlat om ibex- och Mounteriajakter. Plötsligt började det dock dyka upp enorma bockar i de sociala medier, och flera spanska bockar har de senare åren kommit mycket nära världsrekorden. Bockjakten i Spanien är hela tiden under utveckling och är ständigt mycket varierande både i pris och också kvalité, men inte desto mindre nog det mest intressanta landet i Europa, sett ur bockjägarens synvinkel.

Sverige kan ståta med att vara hemland för världens största bock, den så kallade ”Wittskövle-bocken” nedlagd 1982. Generellt presterar Sverige varje år några enorma bockar, och särskilt godsen förstår att driva en förnuftig viltförvaltning och avskjutningspolitik. Bockjakt i Sverige kan vara billig och svår eller kostsam med ett gott resultat. Det är upp till den enskilde jägaren, om man vill satsa ganska mycket tid, eller ganska mycket pengar på att hitta en stor svensk bock, stora trofén finns det. Och i övrigt mycket välformade. Typiskt är de svenska bockarna höga och lika i stängerna med ett relativt begränsat utlägg.

Ungern har i många år varit en eftertraktad destination när det handlat om riktigt stora bockar. I många bockjägares ögon har Ungern varit enda alternativet till Polen genom årtionden, men den status har Ungern mist, eftersom många nya bockländer har kommit till. Ungern är icke desto mindre alltjämt högst relevant och deras rykte och tradition för rätt höga troféavgifter har ändrats mycket på sig, på grund av den ökade konkurrensen. Motsatt Polen, som kan vara mycket konservativt, är Ungern mycket anpassningsbart och bestämt inte ett bockland man ska underkänna.

Detta var de mest populära bockländerna i Europa, men det stoppar inte där. Även länder som Rumänien, Bulgarien, Kroatien och Turkiet har börjat blanda sig i leken, och alla förmår att skaka fram stora troféer ur fickorna. Det blir spännande att följa utvecklingen de kommande åren.

Erbjudande på jaktresor

Gör som 1000-tals andra jägare

Anmäl dig till nyhetsbrevet och få rese erbjudande samt jaktrelaterade nyheter direkt i inkorgen

  • Erbjudande på jaktresor
  • Information om jakt i utlandet
  • Exklusiva återbudsresor